Tıp diline Sarcoptes Scabiei olarak adlandırılan toplumuzda uyuz hastalığı olarak bilenen çok kaşıntılı ve bulaşıcı bir hastalıktır. Her yıl yaklaşık 100 milyon kişinin etkilendiği uyuz hastalığı yaygın bir halk sağlığı sorunu olmakla beraber kadın ve erkek ayrımı yapmadan tüm etnik gruplarda görülen bir hastalıktır.
Uyuz hastalıkları daha çok bakım evleri, kışla, okul ve yurtlar gibi toplu yaşanan yerlerde görülmekle birlikte hastalığı kapan kişi ile yakın temas ve aynı eşyaları kullanma hatta tokalaşma gibi kusa süreli temaslarla da bulaşabilir.
Bazen uyuz hastalığı toplum içerisinde egzama rahatsızlığı ile karıştırılıyor.
Uyuz rahatsızlığının en önemli belirtileri el parmak araları, el bileğinin iç kısmı, koltuk altları, bel, kalça, ayak ve ayak bileğinde şiddetli kaşınmalar olmakla birlikte kadınlarda özellikle meme ucu ve çevresi, erkeklerde genital bölgede kaşıntı olması uyuz için tipiktir.
Uyuz rahatsızlığı yaşayanların kullanmış oldukları eşyalar uyuz mikrobunun 8 gün boyunca canlı kalmasından dolayı mümkünse yakılarak yok edilmeli, yakılmaması durumunda ise eşyalar üzerinde oluşan yumurtaların imha edilmesi için 50 derece ve üzerinde 10 dakika ve üzeri yıkama ve sıcak bir kurutucuda kurutma ya da -10 derecede en az 5 saat dondurulması gerekiyor. Bu işlemlere tabi tutulamayan eşyalar ise 8 gün kadar plastik torbalara konularak kaldırılmalıdır.