Yazın bu aylarında Deniz, güneş ve kum üçlüsü enerjimizi arttırsa da hiç beklenmedik hastalıklar kapımızı çalarak yaz keyfimize gölge düşürüyor.
Yaz aylarında en çok karşılaştığımız hastalıklar
BESİN ZEHİRLENMESİ
Gıdaların yaz aylarında daha çabuk bozulması sonucu mikroorganizmalar daha kolay üreyerek besin zehirlenmeleri yaşanıyor. Yaz aylarında özellikle açıkta satılan gıdalardan kaçınmamız gerekmektedir. Gıdaları tüketmemizin üzerinden bir kaç saat sonra bulantı, kusma, kanlı ishal karın ağrısı ile kendisini gösteren besin zehirlenmesi aynı zamanda 38 derecenin üzerinde ateşe de yol açar. Yukarıda belirtilerini yazdığımız rahatsızlıkların bir günden fazla sürmesi durumunda mutlaka hastaneye başvurulması gerekmektedir.
GÜNEŞ ÇARPMASI
Özellikle sıcak yaz günlerinde ciltte kızarmalar, kusma, bulantı, ateş, çarpıntı ve bilinç bulanıklığı ve vücut ısısının 40 dereceye çıkması durumunda acil müdahale gerekmektedir. Bu gibi durumlarda kalp, böbrekler, beyin ve kaslar ciddi bir hasara uğrarken ölüme varan komplikasyonlara kadar gelişebilir. Bu gibi durumlarda güneşten uzak kalarak kişi soğutulmaya çalışılmalı ve ambulans çağrılmalıdır.
YAZ GRİBİ
Üst solunum yolu enfeksiyonları grip benzeri duruma yaz aylarında rastlanması durumunda bu hastalığa yaz gribi adı veriliyor. Virüs kaynaklı bir enfeksiyon olduğundan dolayı dinlenme ve destek gıdalarla tedavisi mümkündür. Belirtileri arasında titreme, üşüme, boğaz ağrısı, burun akıntısını hemen sayabiliriz. Şayet ileri derecede halsizlik, hırıltı, nefes darlığı ve balgamın artması durumunda muhakkak hastaneye başvurulması gerekir.