Yaz aylarının başlamasıyla bazı hastalıklar tekrar hortlamaya başlar. Zaten yaşanan pandemi dolayısıyla sağlık konusunda ciddi endişeler içinde iken yaz aylarında yaşayacağımız yaz aylarına özgü enfeksiyon hastalıkları hayatımızı zorlaştırmasın.
Yaz aylarında en çok rastlanan rahatsızlıkların başında iyi yıkanmamış ellerle hazırlanmış besinlerden bulaşan dizanteridir. İlk ciddi belirginliği kusma, yüksek ateş ,
kanlı ishal, iştah kaybıdır. Tedavisi için mutlak uzman hekim tercih edilmeli ve bu hastalığa yakalanmamak için el ve tuvalet hijyenine özen gösterilmeli, meyve ve sebzeler bol sirkeli suyla yıkanmalıdır.
5 yaş altı çocuklarda bağırsak iltihabına yol açan rota virüsü çocuklarda şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini gösterir, dışkı ile bulaşır, her mevsimde görülür. Çok şiddetli sıvı kaybıyla ölüme neden olabilir. Özgül bir ilacı yoktur, korunmak için aşı geliştirilmiştir.
Yaz aylarında genellikle çocuklar olmak üzere el ve ağız hastalıkları da sıkça görülür. Bu rahatsızlığın özgün bir tedavisi olmamakla birlikte tedavisinde ağrı kesiciler kullanılır.
Suçiçeği daha çok yaz aylarında yaşanır ve suçiçeği temas ve havayolu ile bulaşırken özgül bir tedavisi bulunmamakla birlikte uzun yıllardır etkin olarak aşılama ile tedavi edilirken en ciddi rahatsızlık olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ni söyleyebiliriz. Keneler vasıtasıyla bulaşan ölümcül bir viral rahatsızlık olduğundan dolayı kene ısırılması durumunda kendi başımıza keneyi çıkartmadan mutlaka bir sağlık kurumuna müracaat etmemiz gerekir.