Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Döndü Güneylioğlu, “ Zatürre rahatsızlığı kişinin kendi sindirim, boğaz ve burun kanallarında olan mikroorganizmaların akciğere ulaşmasıyla oluşur” dedi.
Zatürre hastalığı daha başlamadan bir çok kişinin bağışıklık sistemini kırar. Hastalığa neden olmayan mikroplar bağışıklık sistemi zayıflamış kişide zatürreye neden olmaktadır. Zatürreden korunmak istiyorsanız muhakkak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanız gerekir.
Zatürre hastalığının en belirgin belirtileri yüksek ateş, balgam ve öksürüktür. Bazı kişilerde sinsi başlangıçlarda gösterir. Bu sinsi belirtilere örnek vermek gerekirse birkaç gün süren iştahsızlık, halsizlik, kas ağrısı, eklem ağrısı, bulantı, kusma gibi söyleyebiliriz. Bu tip şikayetleri olan kişilerin hemen uzman bir doktora müracaat etmesi gerekmektedir.
Zatürre rahatsızlığı muayene sonrasında yapılacak olan radyolojik tetkikler, röntgen ki röntgen çoğunlukla tanı için yeterlidir. Bazen duruma göre kişilerden alınan kan ve balgam tetkikleriyle çıkan sonuçlara göre kişiye zatürre tanısı konulur.
Zatürre hastalığından korunma veya yakalanmamak için Uzm. Dr. Döndü Güneylioğlu, “Yukarıda belirtilen tanıları yaşayan kişilerin hemen hekime başvurması gerekmektedir. Ayrıca zatürre şüphesi duyan kişilerin ortam hijyenine, sigara ve alkol kullanmaması gerekmektedir. Grip salgınlarında grip aşılarını yaptırmalı, toplu bulunan ortamlarda temastan kaçınılmalıdır. Mümkünse zatürre aşısı yaptırılmalıdır. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler zatürre aşısını muhakkak yaptırmalı. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerle beslenmek en etkili yöntemdir” dedi.