Büyük sıkıntı yaratan bir durum olan ve insanı zor durumda bırakan mide bulantısı, kimi zaman basit bir nedenden kaynaklanırken kimi zaman da ciddi bir hastalığın işareti ya da sonucu olabiliyor. Altta yatan nedene bağlı olarak midenin hareket bozukluğu neticeside meydana gelen bulantı, mide hastalıklarının haricinde vücuttaki birçok sistemi yakından ilgilendirebiliyor. Bu nedenle çok sayıda kişi sıklıkla mide bulatışı nedenlerini araştırıyor.
Kimi zaman herhangi bir neden yokken başlayan ve hayatı kabusa çeviren mide bulantısı, midenin hareket bozukluğu nedeniyle gelişiyor ve genel olarak mide hastalıklarıyla bağlantılı oluyor. Mide bulantısı, araç tutması gibi basit bir nedenden de, hamilelik gibi heyecanlı bir bekleyişten de, kanser gibi önemli bir hastalıktan da kaynaklanabiliyor.
Mide bulantısının vücuttaki birçok sistemi ilgilendirdiğini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, mide bulantısının kusmadan daha rahatsız edici bir duygu durumu olduğunu söylüyor.
“Bazen, reflü hastalığında görülen mide içeriğinin yemek borusuna kadar geri gelme hissini hastalar bulantı ve kusma ile karıştırabilirler” diyen Yapalı, mide bulantısının altında yatan nedenin önemli bir hastalık olabileceğinin akıldan çıkarılmaması gerektiğinin altını çiziyor ve mide bulantısını tetikleyen nedenleri şöyle anlatıyor:
Besin zehirlenmesi. İlaçlar. (Bazı antidepresanlar, antibiyotikler, diyabet ilaçları, doğum kontrol hapları, ağrı kesiciler ve vitaminler). Kemoterapi ilaçlarının sık bir yan etkisi bulantıdır. Ayrıca ameliyatlardan sonra anestezide kullanılan ilaçların yan etkisine bağlı bulantı gözlenebilir. Alkol. Araç tutması. Kafa travması. Vertigo. Beyin tümörleri. Migren. Gebelik. Enfeksiyonlar. Reflü, gastrit, peptik ülser, mide kanseri. Akut hepatit, safra kesesi taşı ve iltihabi, safra yolu tıkanıklığı, pankreatit, pankreas kanseri. Bağırsak tıkanıklığı, bağırsak enfeksiyonları, iltihabi bağırsak hastalıkları, bağırsak kanseri. Diyabet. Stres ve psikiyatrik hastalıklar. Menenjit. Kalp krizi. Akut apandisit. Akut böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı.
Mide bulantısına iyi gelen yiyecek ve içecekler ise şöyle sıralanıyor: Yağsız ve hafif çorbalar, tuzlu kraker, haşlanmış patates ya da patates püresi, yağsız yoğurt, az yağlı peynir, yağsız tost ve yağsız pilav tüketilebilir. Küçük porsiyonlar ile iyi çiğneyerek beslenmeli. Yemek sonrası bulantı tetikleniyor ise o yiyeceklerden uzak durulmalıdır. İçecekler yudum yudum içilmeli, limon ve zencefilli içecekler tüketilebilir. Kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durulmalı.