Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Aydın Topaloğlu yaptığı açıklamada tıp dilinde ‘Kas distrofisi’ olarak adlandırılan kas hastalığının farklı yaşlarda ortaya çıktığını ve genetik geçişli bir hastalık olduğunu ifade etti.
“Hastalığın erken tanısının sağlanması durumunda yaşam kalitesinin arttıracağını hastalığın erken tanısı için doğumla birlikte başlaması durumunda seyir ömrünün uzun olduğu, 20’li yaşlarda başlaması durumunda daha hafif seyrettiğini” belirtti.
Akraba evliliklerinde ailelerin kas hastalığı öyküsü bulunması durumunda gebelik esnasında bebeğin anne karnında az hareket etmesi veya bebeğin suyunun az olması dünyaya gelecek çocuğun kas hastalığı ile karşılaşıp karşılaşmayacağının ipuçlarını verir. Ama bir çok insanda kas distorfisi belirtiler çocukluk ve gençlik yıllarında ortaya çıkıyor. Ülkemizde erkek çocuklarda daha sık görülüyor. Bebekler normal şartlarda 13-14 aylıkken bazıları da 16 aylıkken yürür ve konuşurlar. Ama bu sürecin geç olması kas hastalığına yakalandığı anlamına da gelmez. En belirgin belirti çocukların merdiven çıkarken yaşadığı zorluklar ve koşarken arkadaşlarından çok geride kalmasıdır” dedi.
Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Aydın Topaloğlu “Kas hastalığının belirtileri bazen ergenlik döneminde başladığını, semptomların daha hafif olduğu bilinmektedir. Hastalar kaslarını sıktıktan sonra gevşemekte zorluklar çekmeye başlar ve bu daha çok 20-40 arası ortaya çıkmaya başlar” diyerek sözlerini tamamladı.