Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte tatil ve piknik yapanların keyfini bozan böcek ve arı sokmalarının hayati önem taşıdığını dile getiren Altınbaş Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl, “Tatilde ve piknik alanlarında sıkça karşılaştığımız arı sokmaları bazen ölümcül olabilir. Arı sokması durumunda belirtileri iyi takip etmek gerekir.
Arı sokmasına karşı en önemli koruyucu önlemlerin başında açık kıyafet giyilmesi, çiçek kokulu parfümler kullanılmaması ve çimlere çıplak ayakla basmamalıyız. Ayrıca piknik alanlarında yiyecekleri açıkta bırakmamak gerekir. Birde bunların yanında açıkta çöp bırakmayarak çöplerden de uzak durmak lazım” dedi.
Arılarla karşı karşıya geldiğimizde ani hareketlerde bulunmamız gerekir diyen Karagöl “Ani hareketlerde arılar agresif olurlar, kendilerini tehlikede olduklarını düşünerek vücutlarından sıvı salgılarlar. Böylece bulundukları alana daha fazla arı gelir
Arı sokması durumunda ilk yapılacaklar arasında arının soktuğu yerin temizlenmesi ve buz tedavisi uygulanmalıdır. Buz kalıplarını direk cilde değil arada bir bez veya o tarz bir şeyle pres yapılmalıdır aksi takdirde cildimizde buz yanıkları oluşabilir. Arının soktuğu bölgede kızarıklık, şişme, acı ve kaşıntı olması norma reaksiyonlardır. Ama şayet alerjik reaksiyonunuz varsa bu ciddi bir sorun yaşatabilir. Arının iğnesini çıplak gözle görebiliyorsak bunu çıkartabiliriz. İğneyi görmüyorsak o bölgeyi fazla kaşımamalı ve kurcalamamız gerekir. Şayet arı ağız içimizden veya boynumuzdan sokmuşsa solunum yolunda nefes alma konusunda sıkıntılar yaşayabiliriz. Bu gibi durumlarda sağlık kurumlarına gidilmesi gerekir.