Warwick Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Oyinlola Oyebode, insan sağlığını ilgilendiren çoğu karar bilinçli olarak alınmıyor. Alınan kararlarda günlük arkadaşlardan, iş arkadaşlarından ve aile üyelerinden kopyalanan çok sayıda davranış bulunuyor.
İnsan sağlığı için kötü olan sigara içmek veya aşırı yemek türündeki birçok olumsuz davranış, başkalarından görülerek uygulanmaya başlanıyor. Bu durum, bulaşıcı olmayan kalp hastalığı, inme veya kanser gibi çok sayıdaki hastalığın enfeksiyon gibi insandan insana nasıl geçtiğini gösteriyor.
Değer verilen ve sürekli olarak irtibatta olunan insanlar sosyal ağı oluşturuyor.
1940’ların sonunda ABD’deki Massachusetts eyaletindeki Framingham kentinde 1940’ların sonunda başlayan ve üç nesil süresince insanların davranışlarını ele alan araştırmada sosyal ağların ne kadar büyük bir etkiye sahip olduğu ortaya konuldu.
Araştırmaya göre sosyal ağlarında obez olan birinin obez olma olasılığı çok daha yüksek.
Eğer bir arkadaşı obezse bu ihtimal yüzde 57, kardeşi obezse yüzde 40, eşi obezse de yüzde 37 oranında artıyor.
İki kişi de aynı cinsiyettense ve birinin diğerine karşı güçlü hisleri varsa bu etki daha güçlü bir şekilde görülüyor.
Framingham araştırmasına göre çok sık görülen ancak yakın bir ilişkinin olmadığı konşu kilo alıyorsa bu durum insan üzerinde etkili olmuyor.
Dengesiz olan arkadaşlıklarda, ilişkiye daha çok önem veren taraf arkadaşının kilo alması durumunda bu durumdan etkileniyor ancak bunun tersi görülmüyor.
Boşanma, sigara ve alkol tüketimi de arkadaşlar ve aile üyeleri arasında yayılan bir durum.