Yaz aylarında mevsim normalleri üzerinde yaşanan sıcaklık ve nemden en çok astım ve KOAH hastaları olumsuz olarak etkileniyor. Havaların aşırı ısınmasının yanı sıra hava kirliliğinin yüksek olması kronik astım ve KOAH hastaları için yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor
Astım ve KOAH hastalarından daha önce sigara kullananların, sigarayı bırakmaları halinde yaşadıkları öksürük, nefes darlığı, tıkanık hissi gibi sorunlarında gelişme olmakla beraber sıcak havalarda gerekli tedbirleri almadıkları takdirde aynı sorunları tekrar yaşayabilirler.
Hava kirliliğinin Marmara ve Ege Bölgesi’nde diğer illere göre daha az olduğu biliniyor. Özellikle yaz aylarında tatil yapmayı düşünen KOAH ve astım hastaları için Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli gibi illerimizle Karadeniz bölgesinden de Sinop, Kastamonu, Rize ve Artvin gibi illerde tatil yapmaları daha uygundur.
KOAH ve ASTIM HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİDİR?
Özellikle hava sıcaklarının yoğun olduğu dönemde 30 derecenin üzerinde sıcaklarda ve havadaki nem oranının %60 civarında seyrettiği öğle saatlerinde KOAH ve astım hastaları asla dışarı çıkmamalı.
– Yüksek irtifalarda oksijen oranı düştüğü için KOAH ve astım hastaları yüksek irtifaya çıkmamalı.
– Astım hastalarının en büyük sorunlarından biri olan polen alerjisi olan astım hastaları tatile çıkmak için öncelikle polen mevsimin geçmesini beklemeleri önerilir.
– KOAH ve astım hastaları tatilde kalacakları yerlerde rutubet, zeminin halı olmamasına ve odalarda sigara içilmemiş olmasına dikkat etmeleri gerekir.
– Havaların aşırı ısındığı ve nem oranın yüksek olduğu zamanlarda kesinlikle bol sıvı ve su tüketilmelidir.
– Aşırı sıcak ve nemli günlerde astım ve KOAH hastaları uzun yürüyüşler sakınmalı ve fazla spor yapmamaları gerekmektedir.
– Astım ve KOAH hastaları için klimalı ortamlarda çok uzun süre kalmamaları gerekmektedir.
– Doktorunun verdiği ilaçları özellikle yaz günlerinde hiç aksatmadan kullanmaları gerekmektedir.