Prof. Dr. Bülent Şekerel, bebeklik çağında ortaya çıkan egzama tedavi edilmemesi durumunda astım rahatsızlığına neden olabileceğini söyledi. Bebeklik çağındaki bebeklerin yanak, kol, bacaklarında egzamanın görüldüğü bebeklerin yüzde 10’u ile 20’sinde egzama olduğunun bilindiğini ifade etti.
Bebeklerin kaşındığında kendilerini tırnaklarıyla derilerini çizerek deri hastalıklarına neden olduğunun altını çizen Şekerel bu tarz durumlarda bebeğimizin ileride besin alerjisi veya astım hastalığına yakalanabileceğinin göstergesidir dedi. Besinler deriden geçerek alerji gelişmesine neden olduğunu söyleyen Şekerel egzamanın tedavisi konusunda aileleri bilgilendirdiklerini bu bebeklerin %30 – %40’ında besin alerjisi vardır. Bebeklik döneminde aşırı derece egzama varsa bunun en büyük sebebi besin alerjisidir. Annelerin beslendikleri gıdalar sayesinde oluşan anne sütüyle bebeğe geçtiğini ve bu gibi durumlarda bebeklere alerji testi uygulanarak hangi besine karşı alerjisi olduğunu tespit ediyoruz “dedi.
Bebeklerine egzama gören ailelerin moralinin bozulmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Şekerel “Bu alerji tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Alerji nedenleri tespit edilirse bu rahatsızlık tamamen tedavi edilerek ortadan kaldırılabilir. Egzaması olan bebeklerin maalesef %30’unda astım rahatsızlığı oluşuyor. Alerjik sorunun aynı zamanda kalıtsal olabileceğini ailede birisinin alerjik problemi varsa bunun çocuklarına geçmesi mümkün oluyor. Astım rahatsızlığı ile tanışan bebeğin doğru bir tedavi ile bu hastalıktan korunması sağlandığı gibi aynı zamanda bu hastalığın tedavisi içinde bir aşama olarak kaydediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.