Genellikle kaza ve travma sonucu meydana gelen beyin kanamaları aynı zamanda güneş ışınlarına maruz kalma ve hipertansiyon krizine bağlı olarak yaşanabiliyor. Beyin kanamasının tanı ve tedavisi gelişen tıbbi teknoloji ve cerrahi yöntemlerin uygulanmasıyla yapılabiliyor.
Sıcak havalarda yüksek hava sıcaklığı hipertansiyonu tetikleyerek beyin kanamasını beraberinde getirebiliyor. Özelikle ileri yaşlarda beyin damarları yıpranarak elastiki özelliğini yitirir. Direnci azalan beyin damarlarında yaşanan yırtılmalar sonucu beyin kanaması gerçekleşebilir.
Beyin kanamasının en belirgin özellikleri kısmi ve tam körlük, şiddetli ve aniden ortaya çıkan baş ağrıları, anlık süreli duygusal problemler, bazı olaylarda kavrama güçlüğünü kaybetmek, karşısındaki insanların konuşmaların anlamakta problem yaşama ve konuşmada sorunlar yaşamak, nöbet geçirmek, devamlı kusma, baş dönmesi, hafıza kaybı yaşama gibi diyebiliriz.
Beyin kanaması geçirmemek için pratik önlemler alabiliriz. Günün en sıcak saatleri olan öğlen saatlerinde dışarı çıkmamak, günlük en az 3 litre su tüketmek, asitli ve alkollü içeceklerden uzak kalmak, devamlı olarak egzersiz ve spor yapmak, aşırı kilolardan kurtulmak, kap ve tansiyon hastalarının düzenli ilaç kullanmaları durumunda beyin kanaması geçirme riskleri azalır.
Beyin kanaması geçirdiğini düşünen kişinin en yakın sağlık kurumuna müracaat ederek uzman bir doktora görünmesi gerekmektedir. Beyin kanaması ırsi bir rahatsızlık değildir. Ama aileden bir çok kişi beyin kanaması geçirebilirken aileden hiçbir kimse beyin kanaması geçirmedi diye başka bir aile bireyinin beyin kanaması geçirmeyeceği anlamına gelmez.