Özellikle kronik böbrek yetmezliği olan ya da böbrek nakli yapılanlar için kış ayları zordur. Bu aylarda sıklıkla viral kökenli olan soğuk algınlıkları görülür ve bunlar bazen ciddi sorunlara yol açabilir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan da kış ayları için uyarı yaptı.
Soğuk havanın gövde ve başın vücut ısısını koruyabilmek amacıyla kol ve bacaklara daha az kan verilmesine neden olacağını belirten Gürkan, kan akışında görülen bu azalmanın hastalıklarla savaşmak için o bölgelere daha az beyaz kan hücresi gitmesi anlamına geldiğini söyledi.
Böbrek işlevleri sınırda olan hastaların viral enfeksiyon geçirmelerinin geçici ya da kalıcı böbrek hasarlarına neden olabileceğini ifade eden Gürkan, bu nedenle böbrek nakli yapılan ya da böbrek işlevleri sınırda olan hastalara kesinlikle grip aşısı tavsiye ettiklerini söyledi.
Soğuk algınlığının yüksek ateşle seyretmesi durumunda bu kişilerin tükettikleri sıvı miktarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Alp Gürkan, ateşli dönemde terlemeyle birlikte sıvı kayıplarının yaşanacağını, iştah ve susuzluk hissinin azalmasıyla da hastaların sıvısız kalabileceğini ve böbrek yetmezliğinin derinleşme riski ile karşılaşabileceklerini söyledi.
Böbrek yetmezliği olan ya da böbrek nakli yapılanların soğuk algınlığında ya da ateşli hallerde bilinçsiz bir şekilde antibiyotik ya da ateş düşürücü ilaçları kullanmasının sakıncalı olduğuna vurgu yapan Gürkan, hekime gidilmesini, kan tahlili ve gerekirse hastalığa neden olan mikrobun varlığını araştırmak için kültürün yaptırılmasını istedi.
Prof. Dr. Gürkan, soğuk burnun, rinovirüslerin üremesi çok daha fazla fırsata neden olacağını, bu nedenle burnun sıcak tutulması için eşarp ya da yün atkıyla kapatılmasını bildirdi.