İngiltere’de ve dünyanın bir çok ülkesinde “kalmidya” adı verilen cinsel yolla bulaşan hastalık vakalarına karşı uzmanlar bu enfeksiyon ile mücadelede en iyi yolun bulunan aşı olduğunu açıkladılar..
Dünyanın en saygın bilim dergisi Lancet Infectious Diseases’de yayımlanan araştırmada, Bulunan aşının etkilerini tespit etmek ve dozunu belirlemek için bir dizi teste ihtiyaç olduğu belirtilmişti.
Uzmanlar, klamidyayı adı verilen enfesiyona karşı en etkili yöntemin prezervatif kullanmak olduğunun da altını çiziyorlar.
KLAMİDYA NEDİR?
Klamidya, prezervatif kullanmadan korumasız cinsel ilişki yaşayan kişilerden birbirlerine geçen bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu bakteri vajina ve sperm sıvısına yerleşiyor. Klamidya hastalığına yakalan kişilerde her hangi bir belirti görülmediği için bu enfeksiyona ayrıca halk dilinde “sessiz hastalık” olarak tanımlanıyor.
Hastalığın tedavisi için kullanılan antibiyotikler ciddi komplikasyonlara yol açtığı gibi aynı zamanda kişilerde kısırlığa da yol açabiliyor. 25 yaşını doldurmamış her kişinin yılda bir kez klamidya testi yaptırmasının faydalı olacağı ve isteyen kişilerin bu testi kendi evlerinde tek başına yapabileceği de belirtiliyor.
AŞI NEDEN GEREKLİ?
Antibiyotiklerle tedavi edilmesine rağmen klamidya enfeksiyonu bazı kişilerde kısırlığa yol açtığı gibi yeniden temas halinde insanlar tekrar bu rahatsızlığa yakalanabiliyorlar. Uzmanlar tedavi için yapılan aşının kişilerde uzun süreli koruma sağlayacağını ve tekrarını önleyebileceğini düşünüyorlar
35 kadınla yapılan testler esnasında uzmanlar iki ayrı formül denediler. Ancak denenen iki formülde işe yaramasına rağmen birinin diğerinden daha etkili olduğu tespit edildi. Şimdi uzmanlar bu aşı ile yeni aşama testlerine başladıklarını ve bunun sonuçlarına da çok kısa bir süre sonra paylaşacaklarını açıkladılar.
Yeni aşama testlerinin iki yıl içinde tamamlanacağı ve aşının da 5 yıl içerisinde piyasaya sürüleceğini açıklayan uzmanlar aynı zamanda aşının rahim ağzı kanser aşısı ile beraber yapılabileceğini de açıkladılar.