Kış aylarının gelmesiyle beraber grip hastalıkları daha çabuk baş gösteremeye başlarken son günlerde ülkemizde domuz gribi vakaları görüldüğüne dair haberler çıkmaya başladı. Domuz grini H1NI virüsü bulaşıcıdır , İnsandan insana çok çabuk kolaylıkla geçer ve domuz gribinin klinik özellikleri ile benzerdir. Domuz gribinin belirtileri arasında vücutta ağrı, üşüme, yüksek ateş, boğazda ağrı, halsizlik, bazı kişilerde de kusma ve ishal belirtileri gösterirken ilerleyen safhalarda domuz gribi kişilerde akciğer yetmezliği, kalp kası iltihabı ve buna bağlı olarak kalp yetmezliğine sebep olurken hastanın ölümüne neden olabilir.
Kişilerde uzun süredir düşmeyen ateş, solunum sıkıntısı, devamlı olarak uyuma isteği nefes almada güçlük çekme, morarma, ve devamlı olarak kusma varsa bu kişilere acil müdahele edilmesi gerekir.
Domuz gribinden korunmak için;
Domuz gribine yakalanmamak için aksırma ve öksürme gibi durumlarda ağız ve burun kesinlikle mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil derhal çöpe atılmalıdır.
Burun temizliği sonrasında şayet mendil yoksa eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır.
Grip olan kişilerle temasta bulunmaktan kaçınılmalı ve bu dönmelerde okula veya işe kesinlikle gidilmemelidir.
Grip hastalığına yakalananların maske takmaları başka insanlara bulaşmasına engel olur. Grip hastasını ziyaret edenlerin kesinlikle maske kullanması lazımdır.
Devamlı olarak kullandığımız telefon, kapı kolları gibi dış yüzeyler sık sık temizlenmelidir.
Domuz gribine yakalanırsanız tedavinizin bitmesinin ardından 7 gün boyunca kesinlikle istirahat etmeli ve bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmanız gereklidir.