Burnun arka tarafında, geniz bölgesinde yer alan et parçasına geniz eti denir. Geniz etinin büyümesi sonucu solunum yolunu tıkar ve beraberinde sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkar. Geniz eti rahatsızlıkları daha çok bebeklerde ve çocukluk çağlarında baş gösterir. Anne karnından itibaren bebekte geniz eti gelişmeye başlar ve bu gelişme 5 yaşına kadar sürer. Beş yaşından sonra da büyüme sona erer ve bu sefer küçülme başlar ve daha az soruna yol açar.
Geniz eti probleminin ilk belirtileri olarak geçmeyen burun akıntıları, ağız açık uyuma, kulak enfeksiyonları ve horlamadır. Çocuklarında bu belirtileri gören ailelerin hemen çocuklarını bir uzman doktora götürmesi tavsiye edilir. Yapılan araştırmalarda geniz etinin büyüklüğü genetik olarak olduğu tespit edilmiş ayrıca alerjiye yakın birliktelikle geniz eti büyümesi olduğu görülmüştür.
Geniz eti sorunu olduğundan düşünülen çocuklara kesin tanı konulması için iki yol vardır. İlk tanı yöntemi burundan kamera ile bakılarak geniz etinin direk görüntülenmesi ile tespit edilmesidir. İkinci tanı yöntemi de röntgen çekilmesidir. Her iki yöntemde geniz eti sorununun tespiti konusunda doğru tanıyı görmemizi sağlar.
Geniz eti tanısı konulduktan sonra geniz etinin alınması için ameliyat planı yapılır. Geniz ameliyatı Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları hekimlerinin en sık girdiği ameliyatlardır. Geniz ameliyatı genel anestezi yapılarak hastaya ağız içinden girilerek yapılır. Ameliyat ortalama olarak 15-20 dakika sürer ve ameliyat esnasında kesi ve dikiş yapılmadan geniz etinin kazınarak alınması sonucu ameliyat tamamlanır. Genelde hasta aynı gün taburcu edilir. Taburcu edilen hasta için en fazla 2 gün yumuşak besin ve sıvı ile beslendikten sonra tamamen sağlığına kavuşur.