İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, “ Güneş ışınlarının cildimizle temas etmesi sonrasında D vitamini vücudumuzda aktif hale gelir. Bu yüzden vücudumuzun muhakkak güneşle temas etmesi gerekmektedir. Ülkemiz güneş ışığından bolca faydalanacağımız bir ülke olmasına rağmen ülkemizde ciddi boyutta D vitamini eksikliği görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre özellikle İç Anadolu bölgemizde yoğun olmakla birlikte, toplam nüfusumuzun yaklaşık yüzde 70’inde D vitamini eksikliği olduğu tespit edildi” dedi.
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı “Güneş D vitamininin ana kaynağıdır ve güneş ışınları D vitamini açısından zengin besinlerdir. Ama insan vücudunun D vitamini açığını kısa sürede kapatma imkanı yoktur. Kalsiyum yüksekliğine yol açan bir hastalığı olan kişilerin D vitamini eksikliğini tedavi ederken kandaki kalsiyum seviyesinin takip edilmesi gerekir” diye konuştu.
Bağışıklık sisteminin güçlü olabilmesi için D vitamininin önemli bir role sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, “Vücudumuzun D vitamini ihtiyacının yüzde 90’ını güneş ışınları sayesinde karşılarken bunun yanında da ayran, kefir, peynir, yoğurt, tereyağı, ton balığı, somon, uskumru, balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, tatlı patates, mantar gibi ürünlerde D vitamini kaynaklarındandır. D vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutarak, hastalığa neden olan virüs ve bakterilerle savaşır. Grip, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalık riskini azaltmaya yardımcıdır” dedi.