Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora Öğrencisi Günet Eroğlu, okul yaşamında ve öğrenmede zorluk yaşayan çocuklara yönelik olarak geliştirdiği “Auto Train Brain” isimli mobil yazılımın klinik çalışmaları tamamlandı.
“Auto Train Brain” isimli yazılım, özgül öğrenme güçlüğünün bir alt grubu olan ve ilaçla tedavisinin günümüz şartlarında olmayan disleksinin etkilerini azaltıyor, çocukların okul başarısını daz artırıyor.
Türkiye’deki 7 ile 10 yaş grubundaki disleksik çocuklarda yapılan klinik çalışmada nörogeribildirim ve çoklu duyu öğrenmenin, heceleme ve okuduğunu anlamada anlamlı netice ürettiği tespit edildi. Çalışmada ayrıca, tatbik edilen eğitimin fonetik farkındalığın yanı sıra hecelemede, okuduğunu anlamada, yönerge izlemede, hızlı okumadaa, yazılı ifade TILLS alt testlerinde, verilen özel eğitime nazaran daha yüksek seviyede sonuç ürettiği ortaya çıktı. Eğitimin çocuklarda herhangi bir yan etkisi yok.
Eroğlu’nun kendi hayat deneyimlerinden yola çıkarak, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Selim Balcısoy ve Öğretim Üyesi Müjdat Çetin danışmanlığında tasarlayarak geliştirdiği uygulamanın klinik çalışması, Ankara Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bölümü’nden Serap Teber’in sorumluluğunda yapıldı. Çalışmada, Barış Ekici ve Fehim Arman da görev yaptı. “Auto Train Brain” eğitim çalışmalarının yanı sıra TILLS testlerini de Kardelen Ertürk ve Meltem Kırmızı yürüttü.
Disleksi Vakfı’nın Türkiye’ye getirdiği ve Türkçeleştirdiği TILLS nöropsikometrik testi, çocuklarda özgül öğrenme güçlüğü seviyesini ölçmek için kullanıyor.