Uzmanlar, dizlerden gelen “çıtırtı” seslerinin ileriki yaşlarda kireçlenmenin işareti olduğunu belirtiyor ve erken önlem alınması gerektiğine vurgu yapıyor.
Gerek yürürken gerekse uzun süreli oturmanın ardından dizlerden çıtırtı sesinin gelmesinin “ön diz ağrısı” denilen diz kapağı kemiği, “femur” adı verilen uyluk kemiği ve “ön kaval” adı verilen tibia kemiğinin arasındaki eklem yapısından kaynaklı olduğu belirtiliyor. Yaş ilerledikçe dizden gelen “çıtırtı” sesinin daha fazla gelmeye başladığını vurgulayan uzmanlar, dizde bulunan dizdeki uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında bulunan eklemin kendisini kireçlenmeyle gösterdiğini vurguluyor. Uzmanlara göre dizinden geben çıtırtı sesinin bazı kişilerde normal ancak büyük bir kısmı yaşın ilerlemesi ile eklem kireçlenmesi adayı.
Kişilerin doğru spor yapması, dizlerini yaptıkları spor sonucunda meydana gelebilecek travmalardan koruması ve spora başlamadan önce ısınma hareketleri yapması gerekiyor. Örneğin merdiven inip çıkma aktivitesini yapılmaması öneriliyor. Kilolu olanların ise mutlaka kilo vermesi gerekiyor. Dizlerinden çıtırtı gelen kişilere önlem olarak bazı takviyeler verilebiliyor. Bu takviyeler arasında kıkırdak içeriğini onarabilecek kontroitin sülfat, glukozamin, omega 3 ya da bitkisel ürünler geliyor. Sonrasında ise diz eklem çevresinde kinezyolojik bantlamalar yapılabiliyor. Bu önlemler egzersizlerle bütünleştirilebiliyor. Tedavilere cevap alınamayan kişilerde ilerleyen eklem kireçlenmesi olasılığı varsa eklem için bazı enjeksiyonlar yapılabiliyor. Fizik tedavi uygulamalarından da yararlanılabiliyor. Şikayetleri ilerleyen ve diz ekleminde çıtırtı seslerini duyanların kesinlikle sağlık kuruluşuna başvurmaları tavsiye ediliyor. Erken dönemde duyulan çıtırtı sesleri, ilerleyen yaşlarda eklem kireçlenmesinin göstergesi olarak nitelendiriliyor.