Son günlerde daha çok 6 yaşındaki çocuklarda görülmeye başlanan oldukça bulaşıcı olan El-Ayak-Ağız hastalığına (EAAH) dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnara Heydarova oyun parkı ve havuzlar konusunda uyarılarda bulundu.
Bu rahatsızlık özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülmektedir diyen Heydarova “Hastalığını bulaşma şeklini de virüsü almış kişilerin tükürük, salya, serum, ciltteki kabarcıkların içindeki sıvı veya dışkı teması ile olur. Hastalığın ilk haftası en fazla bulaş oranına sahip zaman dilimidir. Bazen semptomlar ortadan kalksa bile günler veya haftalar boyunca bulaş süresi uzayabilir” dedi.
3 ila 7 günlük bir kuluçka dönemi olduğunu ifade eden Heydarova “Sonrasında iştahsızlık, ateş, boğaz ağrısı ile özellikle ateş başladıktan sonra ağzın arkasında küçük kırmızı lekeler olarak başlar, su toplayarak ağrılı hale gelir. Avuç içlerinde ve ayak tabanlarında da bir veya iki gün boyunca, kırmızı lekeler, bazen de kabarcıklar şeklinde deri döküntüleri gelişebilir. Döküntüler dizlerde, dirseklerde, kalça veya küçük çocuklarda özellikle genital bölgede de görülebilir” diye konuştu.
Birçok kişi hastalığı geçirdiğini dahi fark edemeyebilir diyen Heydarova “Az sayıda vakada ise ensefalit (beyin iltihabı) veya polio benzeri felç, viral veya aseptik menenjit gibi ağır seyredebilir. Bulaş riski oldukça fazla Bu yüzden bu kişilerle asla yakın temasta bulunulmamalıdır. Hastalık sonrasında bazı çocuklarda ortaya çıkan el ve ayak tırnağı kaybı bildirilmiştir. İncelenen vakalarda tırnak kaybının geçici olduğu ve tırnakların tedavi gerektirmeden tekrar geldiği görülmüştür” değerlendirmesinde bulundu.
Bu gibi durumlarda aspirin kullanılmasını öneren Heydarova el ve ayak hastalığına karşı bir aşı bulunmadığını, çocuklarımızın el yıkama alışkanlığının kazandırılması konusunda önem gösterilmesini belirterek açıklamalarını tamamladı.