Tıp dilinde “Epilepsi” olarak bilinen halk arasında da “sara hastalığı” olarak tabir edilen hastalık beynin bir bölgesindeki hücrelerin anormal elektrik sinyali yollamasıyla ortaya çıkar. Yurt genelinde halkımızın. %1’inin epilepsi hastası olduğu tahmin edilmektedir.
Epilepsi hastalığı kronik bir rahatsızlıktır. Doğum veya daha sonrasında yaşanan bir sebepten dolayı beyinde hasar oluşması sonucu meydana gelir.
Epilepsi kendisini nöbetlerle belli eder. Epilepsi nöbeti bir anda başlar ve beynin tümüne veya bir kısmına yayılır. Epilepsi nöbetleri değişik olabiliyor. Bazı kişilerde kontrolsüz vücut hareketleri şeklinde bazı kişilerde anlık bilinç kayıpları yaşanır. Epilepsi nöbetlerinin süreleri de kişilere göre değişirken en kısa nöbet 30 saniye civarında sürer. Normal olarak 2 dakikaya kadar olan epilepsi nöbetleri normal olarak görülür. Ama epilepsi nöbeti 5 dakika civarında bir süre devam ediyorsa tıbbi yardım alınması şarttır.
Epilepsi nöbetleri bir çok farklılık gösterebilir. Kimi kişilerde yavaş hareket etme, az konuşma şeklinde ortaya çıkarken bazı kişilerde garip tat alma veya uyuşuklukla epilepsi nöbeti geçirilir. Kişilere epilepsi tanısı konulması için en az iki kez nöbet geçirmesi gerekir.
Epilepsi nöbeti geçiren kişinin ağzına sert bir cisim yerleştirilerek kişinin dilini ısırması engellenmek yanlış bir uygulamadır. Bu nedende dolayı hasta yan yatırılır ve ağzında oluşan salya, kusmuk gibi şeylerin kişinin boğazına kaçması engellenir. Çevresi boş bırakılarak rahat nefes alması ve başının altına yastık veya destek konulmalıdır.