Çocukluktan ergenliğe geçiş yapan çocuğunuz devamlı olarak kalorisine dikkat mi ediyor? Yemek sonrası uzun süre tuvaletten çıkmıyor ve kilosunda devamlı olarak değişiklikler yaşıyorsa, yemekleri özellikle küçük porsiyonlar halinde tüketiyor ve devamlı spor, egzersiz yapıyorsa muhakkak dikkat edin. Çünkü bu ergenlik dönemlerinde çocuklarda sıkça görülen yeme bozukluğunun habercisi olarak aslında sizi uyarıyordur. Prof. Dr. Müjgan Alikaşifoğlu yeme bozukluğu hakkında aileleri uyarıyor.
Günümüzde en yaygın görülen Anoreksiya nevroza, bulimia nevroza ve tıkanırcasına yeme bozukluğu 3 yeme bozukluğu ergenler arasında gittikçe yaygınlaşmaya başladı. Yapılan araştırmalar sonucu her 100 ergenden 1’inde yeme bozukluğu gelişiyor. Yeme bozukluğu özellikle genç kızları tehdit etmektedir. Kız çocukları küçük yaşlarından itibaren toplum tarafından idealleştirdiği beden ölçülerine oyuncak bebekleri aracılığıyla maruz kalmaları. Özellikle medyada zayıflığın daha popüler gösterilmesi ve sosyal medyada yaşadıkları baskılar sonucu beden algılarında bozulma başlayarak yeme bozukluğuna neden olabiliyor. Yeme bozukluğu tedavisinde geç kalındığında kalpte ritim bozuklukları, erken adetten kesilme, yağlanma sonucu böbrek yetersizlikleri gibi bir çok ciddi sağlık problemlerine neden olurken bazen hayatı tehdit eden yeme bozukluğu belirtileri ortaya çıkıyor.
Yeme bozukluğunun önemli işaretleri
Çocuğunuz yemeklerde sık sık öğün atlıyorsa ve yemeklerini küçük porsiyonlar olarak tüketiyorsa
Ailesi ile aynı sofrada yemek yemiyorsa
Devamlı kalori hesapları yapıyorsa
Tükettiği yemekleri seçmeye başlamışsa
Yemek sonrası tuvalette uzun süre geçiriyorsa
Kilosunda sürekli değişiklikler oluyorsa
Asosyalleşmeye başlamışsa
Ayna karşısında uzun zaman geçirip bedeni hakkında olumsuz düşüncelerini paylaşıyorsa
Kilo almaya dair korkular yaşıyorsa
Yukarıda örneklerini belirttiğimiz şeyleri ergenlik çocuğunuzda görmeye başladığınızda muhakkak uzman bir doktora çocuğunuzu göstermeniz tavsiye edilir.