ABD’de Güney California Üniversitesi’nin Keck Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, beyni bilgisayara bağlayarak ve sanal gerçekliği kullanarak, geleneksel fizik tedavinin yapamadığını yapmaya, felçli hastaların hayat kalitesini yükseltmeye çalışıyor.
Sanal Gerçeklik Araştırmasına katılan David Karchem, hayatının değiştiği anı çok iyi hatırlıyor.
Karchem yaşadıklarını “Tam olarak 10 yıl, üç ay ve üç gün önceydi” diye başlayarak anlattı.
Karchem araba kullanırken felç geçirdiğini, yardım istemek için arabayı kenara çekebildiğini ancak vücudunun sol tarafının felç olduğunu söyledi.
Geleneksel fizik tedavinin başlangıçta biraz yardımcı olduğunu ifade eden Karchem’in olaydan 10 yıl sonra, beyin bilgisayar arayüzü ve sanal gerçeklik le yeniden hareket edebiliyor.
Güney California Üniversitesi’nden Sook-Lei Liew, “Eğer hasta gerçek dünyada kolunu hareket ettiremiyorsa, hastanın vücudunu hareket ettirme çabasını sanal dünyaya aktarıyoruz ve hasta sanki sanal dünyada hareket ediyor gibi görünüyor” diyor.
İş ve uğraşı terapisti, nörolog Sook-Lei Liew felç geçiren birinin beyninde kan dolaşımını durduran bir tıkanıklık meydana geldiğini ancak sanal gerçekliğin, beyin bilgisayar arayüzü sayesinde, beynin yeni yollar bularak bu tıkanıklığı aşmasına yardım ettiğini söylüyor. Bu çalışmada, kafatasına ve kol kaslarına elektrotlar yerleştiriliyor. Bunlar bilgisayara ve bu sanal dünyaya bağlı. Hasta bu sanal kolu, gerçek kolunu veya beynini kullanarak kaldırmayı deniyor.
Lei Liew, “Onlara sanal bir kolun hareket ettiğini göstererek, bunu biraz da kendi vücutlarının ve motor becerilerinin yardımıyla yaptıklarını hissetmelerini umuyoruz. Bu hareket etme girişimleri, motor becerilerini kontrol eden beyin faaliyetlerini güçlendirecek” ifadelerini kullanıyor.
Karchem sanal bir kolla çalışmanın, gerçek kolunu uzatmasına, bileğini ve parmaklarını oynatmasına yardım ettiğini söylüyor.