Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklığının artmasıyla gıdaların daha kolay bozulduğunu hepimiz biliriz. Bozulan gıdaları kullandığımızda da gıda zehirlenmesi yaşarız. Bunları yaşamamak için gıda güvenliği ve hijyene büyük önem vermemiz gerekir.
Yüksek sıcaklıklarda bakteriler daha çabuk çoğalır ve bu yüzden sıcak ortamlarda besinler daha çabuk bozulur. İyi pişmemiş besinleri tüketmek, pişmiş besinlerimizi dışarıda tutmak besinlerimizin bozulmasına neden olur. Özellikle yaz aylarında süt, et, tavuk, balık ve yumurta gibi ürünler güvenli bir şekilde muhafaza edilmezse bakteriyel bozulmalar meydana gelebilir. Bozulan besinleri yediğimizde de gıda zehirlenmesi yaşarız.
Gıda zehirlenmesinin ilk belirtileri bulantı, karın ağrısı, kusma, ishal ve kramp gibi belirtilerle kendisini gösterir. İlk belirtiler kısa bir süre içinde çıkmasa dahi 72 saat sonra bile ortaya çıkabilir. Gıda zehirlenmesi ölümle sonuçlanabilecek kadar önem taşımaktadır.
Gıda zehirlenmesine yakalanmamak için gıdalarımızın pişirme işlemleri kusursuz ve tam olmalıdır. Besinlerimizin iyi piştiğinden emin olmalıyız. Dondurulmuş balık, et ve tavuk pişirilmeden önce muhakkak çözünmesi sağlanmalıdır. Gıdaların tekrar ısıtılması gerekiyorsa bunun büyük bir özenle yapılması gerekir.
Besinleri hazırlarken bıçak, parçalama tahtaları gibi gereçleri kullanırken dikkatli olunması gerekir. Sebzeler ve diğer besinler pişirilmeden önce çok iyi yıkanmalı ve temizlenmelidir. Yemek pişirirken el temizliğimize ayrı bir önem göstermeliyiz. Çiğ gıdaları temizledikten sonra ellerimizi muhakkak temizlemeli ve sonra diğer besinlerle temas etmeliyiz. Sebze ve diğer besin maddelerinin temas edeceği mutfak yüzeyleri temiz tutulmalıdır.