Sıcak yaz günlerinin bitmesi ile birlikte havaların soğumaya başlaması sonucu grip vakalarının artacağını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yaptığı açıklamada “ Grip hastalığı insan hayatını tehlikeye sokabilecek bir hastalıktır ve tedavi edilmesi gerekir. Dünya genelinde her yıl ortalama 500 bin kişi grip hastalığı yüzünden hayatını kaybederken, grip salgını yaşandığı dönemlerde bu sayı çok yükselebiliyor. Grip yüzünden hayatını kaybedenlerin %10’unu çocuklar teşkil ederken yapılan grip aşıları hastalığı %50 önlerken %80 oranında da hastalığın ağırlaşmasını engelliyor.
Her yıl grip aşısı olmanın gerekliliğin altını çizen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan” Grip aşısı dünyanın bir çok ülkesinde kabul görmüştür ve yıllardır grip aşısı etkinliği düzenlenmektedir. Normal gribe yakalanan her 100 kişiden 1 kişinin hayatını kaybetme riski olduğunu, salgın durumunda ise ölüm oranı her 100 kişiden 3 kişiye çıkmaktadır”.
Grip hastalığı özellikle, şeker hastaları olanları şeker komasına sokarak kişinin ölümüne yol açarken, kalp ve akciğerlerinde sorun olan hastalarında solunum yetmezliği yaşayarak hayatlarını kaybetmelerine yol açabiliyor. Özellikle 66 yaş üzeri ve 5 yaş altı çocuk gruplarının muhakkak grip aşısı yaptırmaları gerekmektedir.
Grip hastalığının en çok sonbahar aylarında görüldüğü ve ilkbahara kadar grip vakaları görülmeye devam ederken yapılan grip aşılarının yaklaşık 6 ay boyunca etkinliği sürdüğü için kişilerin sonbahar aylarına girdiğimiz bugünlerde grip aşısı yaptırmalarının kendileri için faydalı olacağını, gribe yakalanmaları durumunda dahi hafif bir şekilde atlatmalarını sağlayacaktır. Grip aşısının içeriği her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenerek değiştiriliyor” diyerek sözlerini tamamladı.