Guatr rahatsızlığı tiroit bezinin büyümesine ve şişmesine bağlı oluşan bir rahatsızlıktır. Türkiye’de sık görülen bir rahatsızlık ve asıl nedenlerinden birisi de iyot eksikliği olan kişilerde yaygın görülür. Ülkemizde guatr hastalığına yakalan daha çok kadınlar yakalanmaktadır. Kişilerde guatr rahatsızlığında tiroid bezi iki şekilde büyür Basit bir şekilde nodüllü ve nodülsüz olarak büyür. Kişilerde nodüllerin takibi görüntülenme yöntemleri ile yapılır. Çok nadir olarak da olsa kötü huylu olduğunda cerrahi işlem gerekebilir.
Trioid bezi normal çalıştığı müddetçe büyüse dahi nefes borusuna ve yemek borusuna baskı yapmaz. Guatr rahatsızlığında ağrı yaşanmaz ama kişiler yutkunmada, öksürmede ve bazen de nefes almakta zorlanabilir. Guatr rahatsızlığının tedavisi guatrın büyüklüğüne ve şikayetlerin çeşitlerine değişir.
Guatr hastalığının başlıca nedenleri olarak Hashimoto hastalığı, Greves hastalığı yaşayan kişilerde guatr hastalığının başlangıcını sağlar. Ayrıca kişilerin boyun bölgesinden radyasyona maruz kalmaları, kistler ve ailesinin geçmişinde nodül sorunu olan kişiler guatr hastalığı ile karşı karşıya gelebilirler.
Boyunda oluşan şişlikler, yutkunmada yaşanan zorluklar, öksürmede meydana gelen nefes alma sorunları bu hastalığın ilk belirtilerinden birisidir.
Hastalığın tanısı için uzman hekimin elle yapacağı muayene sonrası kan testi, vücutta bulunan TSH, T3, T4 ve gerekirse tiroid otoantikorlarına bakılır. Nodüllerin incelenmesi içinde ultrasonografi ve. tiroid sintigrafisi çekilerek kesin tanı sağlanır