Gut hastalığı halk dilinde damla hastalığı olarak bilinen şiddetli bir romatizma hastalığı olup aynı zamanda zengin hastalığı olarak da söylenir. Kişilerde özellikle diz eklemlerinde ve ayak baş parmağında başlar. Bu hastalık aynı zamanda kişilerde böbrek taşı oluşumuna da sebep olur.
Gut hastalığı 4 evreden oluşur. İlk evre akut atak olarak adlandırılır ve bu evrede eklemlerde kısa süreli şişme ve ağrılar meydana gelirken bu evre 5 ila 10 gün arası sürer. İnterkritik dönem olarak tabir edilen evrede hastanın ağrıları birden kendiliğinden geçer ama sonrasında daha şiddetli ataklar gelişmeye başlar. Kronik Gut diye tabir edilen evrede tedavi başlanmamışsa ataklar arasındaki süre daha kısalır ve birden fazla eklemde hareket kısıtlanması ve kalıcı şişlikler oluşur. Gut hastalığının son evresine Tofüslü Gut denilir ve bu evrede vücutta şişlikler daha büyür, ağrılar daha şiddetlenir.
Gut hastalığın ilk belirtisi sabaha karşı vücudumuzda biriken asit iyonları eklemlerde şişlik oluşturur ve kişi şiddetli bir ağrı ile uyanır. Gut hastalığı beraberinde kişilerde böbrek taşı oluşumuna da sebebiyet verdiği için kişilerin idrarında kan ve bel ile karın bölgelerinde ağrılar oluşur. Ağrıların ilerlemesi sonrasında şişliklerde deformasyonlar meydana gelebilir.
Gut hastalığının tedavisi için ağır ağrıların yaşandığı dönemlerde antiinflamatuar ilaçlar kullanılmaya başlar. İlaçların etkisine göre ilaç tedavisinde ilaç tedavisinde başka ilaç türleri de kullanılırken bu dönemde uzman bir diyetisyen tarafında diyet programına başlanır ve hastalığın tedavisi sürecinde gün içinde bol bol egzersiz yapılması ve bol su tüketilmesi önerilir.