Hamilelik döneminde hem bebeğin hem annenin sağlığını tehdit eden hastalıklar konusunda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Berkem Ökten önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
Obezite
Yüksek kiloyla hamile kalınması durumunda gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon ve gebelik şekeri görülme riski artar. Bunların sonucunda bebekte gelişme geriliği ve erken doğum tehdidi oluşabilir. Obezite sorunu yaşayan annelerin özellikle doğum esnasında rahim kasılmalarının sıklığı ve şiddeti daha az olduğu bilinen bir gerçektir. Anne adayının yeteri kadar kasılamaması yüzünden normal doğum yapma şansı olmayacağı için sezeryan uygulanması gerekebilir. Bu yüzden hamilelik öncesi kiloya dönülmesi gerekmektedir. Bunun için de gün içinde bol sebze ve meyve tüketmeyi, günlük su ihtiyacını karşılamayı, basit şekerlerden, yapay tatlandırıcılardan ve işlenmiş gıdalardan uzak dururken günlük ortalama 30-60 dakika arası düzenli egzersiz ve stresten uzak durmak gerekmektedir.
Kontrolsüz diyabet
Hamilelik döneminde kanda şeker düzeyinin yüksek olması birçok ciddi sağlık sorununu da beraberinde getirir. Bebeğin akciğer gelişimini olumsuz etkilediği gibi bebeğin aşırı kilolu doğması ve bunun beraberinde getirdiği doğum sonrası kuvöz ihtiyacı da doğurabilir. Bebeğin normalden fazla iri olması doğum esnasında bebeğin zarar görmesine ve aynı zamanda annenin de genital bölgesinde ciddi yırtıklara yol açabilir.