Kabakulak, tükürük bezlerinin enflamasyonu ile belirgin akut viral bir enfeksiyondur. Çoğunlukla kabakulak rahatsızlığı herhangi bir komplikasyona yol açmadan iyileşebilmektedir. Kabakulak rahatsızlığında en sık rastlanan komplikasyonu beyin zarı ve beynin inflamasyonu olan meningoensefalittir.
Hastalığın salgın yapma olasılığı ve testis enfeksiyonu (orşit ve ooforit), menenjit, işitme kaybı gibi komplikasyonlarının olması nedeniyle hastalık halen önemini korumaktadır. Özellikle kabakulak rahatsızlığı daha çok okul çağındaki çocuklarda görülen bulaşıcı bir virüs hastalığı olduğu gibi en sık gözlenen yaş aralığı 5-9 yaşları arasındadır. Kabakulak rahatsızlığı olan kişilerden kulak şişmesinin başlamasından itibaren yaklaşık dokuz gün kadar uzak durmak gerekmektedir
Kabakulak rahatsızlığı geçiren kişilerde işitme kaybı gibi ciddi sonuçlar nadir de olsa görülebilir. Hastalığın başladığı ilk günden itibaren 2 hafta boyunca yapılan tedavi sonrasında idrarla vücuttan atılır. Günümüzde çocuk yaşlarında yapılan kabakulak aşısı sayesinde dünya genelinde hastalık çok büyük oranda önlenmiştir.
Öksürük ve hava yolu ile bulaşan kabakulak hastalığı, hastalığa yakalanan kişilerin kullandığı eşyalar yolu ile de bulaşabilir. Kabakulak belirtisi göstermesinden yedi gün öncesinden ve hastalığın başladığı tarihten 9 güne kadar başkalarına bu hastalık bulaşabilir. Hastalık başladığının ikinci günü ile 4 günü arası en yoğun olduğu dönemdir. Aşı olmamış ve daha önce kabakulak geçirmemiş herkes risk altındadır.