Kadın rahminin kas tabakasında iyi huylu seyreden tümörlerden biri olan miyomlar kadınlarda sık görülen sorunlardan biridir. kadının adet döngüsünde olağan dışı değişiklikler, idrar yapmada zorlanma, sırt ve bel ağrısı, bağırsaklarla ilgili huzursuzluklar, halsizlik, sık idrara çıkma, ağrılı cinsel ilişki, kasık bölgesinde basınç hissi miyomların başlıca belirtileridir.
Miyomlar erken doğuma yol açıyor
Miyomlar kadınların hamilelik dönemlerinde erken doğum yapmasına sebep olduğu gibi br çok kadının da gebeliğinde olumsuz sorunlar yaratmaktadır. Hamileliğin ilk 90 günlük döneminde östrojen artması sebebiyle miyomlar hızlı bir büyüme gösterir. Tedavisine ise ancak lohusa döneminin bitiminde başlanır.
Kişiye özel tedavi ile miyomlar kontrol altına alınıyor
Miyomların tedavisinde cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi şekilleri vardır. Hastanın ciddi şikayetleri yok ise düzenli takip ile hastalık kontrol altında tutulurken, ciddi şikayetler varsa kanama ile ilgili farklı yöntemler kullanılır. Tedavilerde ağrı kesici ilaçlar ve yeni grup ilaçlar kullanılıyor. Devamlı doktor kontrolü altında bulunan hastalar için farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Aşırı kahve tüketimi miyoma neden olabilir
Miyom rahatsızlığı sonrasında ameliyat olan hastaların miyomlarının tekrar etme olasılığının %10’larda olduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir. Bazı hastaların 10 yıl boyunca yaptıkları takipler sonrasında %45’inin rahim ameliyatı geçirdiği tespit edilmiştir.
Miyomların risk faktörleri
Genellikle miyomlar 40 yaş ve üstünde daha sık görülür.
10 yaşında veya daha öncesinde adet gören kadınlar
Ailesinde genetik olarak miyom sorunu yaşayanalar.
Hipertansiyon hastaları ve obozite sorunu yaşayanlar
Hiç doğum yapmamış olmak
Çok genç yaşta ilk doğumunu yapmış olmak
Aşırı kahve tüketimi