Prof. Dr. Onur Yaprak, “Tıp dünyasında kahvenin sağlık açısından faydaları hakkında bir çok araştırmanın yapıldığını ve yayınlandığını” açıkladı.
Kahvenin özellikle karaciğerde yaşanan sorunlarda faydalı olduğunu belirten Dr. Yaprak “Günde tüketilen 3-4 fincan kahve karaciğerdeki sertleşmeyi önlediği gibi aynı zamanda karaciğerde oluşacak kanser ve siroz gelişmesi riskini azaltır. Kahve aynı zamanda metabolik sendrom ve diyabet üzerine de olumlu etkilerinin olduğu birçok çalışmada gösterildi” dedi.
Aşırıya kaçmadan tüketilen kahvenin karaciğer sağlığı açısından önemine değinen Prof. Dr. Yaprak, şu bilgileri verdi: “Kahvenin içinde bulunan kafein kişilerin günlük fiziksel performansını arttırmaya faydası olur. Kahvenin içinde ayrıca riboflavin, pantotenik asit, niasin, tiamin, folat, K ve B6 vitaminleri, tokoferol ile çinko, potasyum, manganez, magnezyum gibi mineraller de bulunmaktadır. Kahvenin sağlığımız için önemli olmasının asıl sebebi içinde bulunan klorojenik asittir.” diyerek ifade etti.
Dünya genelinde yapılan bazı tıbbi çalışmalar sonucunda kahvenin baş, boyun, rahim ve prostat, kolon kanserine karşı korunmaya katkı sağladığını saptandığını söyleyen Prof. Dr. Yaprak “Kahve aynı zamanda kişilere canlılık ve zindelik verir. Avrupa ve Amerika’da günlük kahve tüketimi tavsiye edilir. Tüm bunların yanında aşırı kahve tüketimi de kişilerde başta kalp ve sinir sistemine olan yan etkileri arasında; çarpıntı, yüksek tansiyon, tremor dediğimiz el titremesi, seğirme, baş ağrısı, huzursuzluk, sinirlilik, mide ağrısına yol açabilir. Yatmadan 5-6 saat önce tüketilen kahve bazı kişilerde uyku problemine yol açabilir” diyerek sözlerini tamamladı.