Kış aylarının gelmesi sonucu havaların soğuması ile kalp krizi sayısında ciddi artış olduğunu belirten kardiyoloji uzmanı öğretim üyesi Dr. İsmail Ateş yaptığı açıklamada “Kalbi besleyen damarlarda soğuk havaların başlamasıyla spazma yatkınlık başlar. Soğuk kış günlerinde kan akışkanlığında değişmeler meydana gelir ve özellikle soğuk kış günlerinde üst solunum yolları enfeksiyonlarının kalp krizi riskini artırır. Soğuk kış günlerinde grip vakasına yakalanmamak için yapılan koruyucu aşılar kalp krizi riskini azaltır” dedi.
Kış aylarında 112 Acil Servis vasıtası ile hastanelere kalp krizi teşhisi ile 25-30 civarı günlük hasta gelirken kış ayları haricinde bu sayı 10 ile 15 arasında değişmektedir diyen Ateş “ Genetik olarak kalp rahatsızlıkları bulunan kişiler, obezite, diyabet ve yüksek kolesterolü olan kişilerin soğuk havalarda kendilerini soğuğa karşı koruması gerekir. Bu kişilerin soğuk havalarda göğüslerini sıcak tutmaları, grip ve nezle gibi rahatsızlıklara yakalanmadan önce koruyucu aşılarını olmasını tavsiye ediyoruz. Enfeksiyon geçiren kişilerin damarlarında kriz, arttıran bir takım değişkenlikler oluşuyor” diyerek ifade etti.
Herkesin yılda bir kez sağlık kontrollerini yapmasının önemini vurgulayan Dr. İsmail Ateş, kalp krizlerinin kalp damarlarının sadece %20’si tıkalı olan insan bu durumu bilemez. O yüzden her yıl tam bir sağlık taramasından geçmeli ve kendisinin risk faktörü varsa beslenmesinden sporuna kadar her şeyine kadar büyük bir özen göstermesi gerekir. Yapılacak kontroller sonrasında çıkan sonuca göre de uzman doktorun vereceği tedaviye tam uyulduğu takdirde sağlıklarında ciddi bir problem yaşanmaz” diyerek sözlerini tamamladı.