Türkiye’de en sık görülen rahatsızlıklardan birisi de uyuz hastalığıdır. Uyuz hastalığı ne cinsiyet ne yaş ayrımı yapmadan herkesin yakalandığı bir hastalık olurken daha çok hastane, yurt, bakımevi gibi toplu yaşanan yerlerde daha çok sıkça görülmektedir. İnsanların birbirlerine yakın temasları sonucu bulaştığı için özellikle aile bireyleri arasında hızla yayılma olanağı vardır. Uyuz hastalığı aynı zamanda cinsel ilişki yolu ile de bulaşabilir. Tokalaşma gibi kısa süreli temaslarda buluşması nadir olarak rastlanır.
Uyuz paraziti bir kişiye geçtikten sonra 3 ila 6 hafta arasında sıcak duş ve banyo ile şiddetlenen kaşıntı uyuz hastalığının en önemli belirtileri arasındadır. Daha sonra el parmak araları, koltuk altları, el bileğinin iç kısımları, kulak memesinin arka tarafları, bel, kalça, ayaklarda kaşınmalar, erkeklerin genital bölgesi ve kadınların meme uçlarında kaşınmalara neden olur. Kaşınma sonrasında deride su toplaması, kabarıklıklar, sertlikler ve kepekli kabuklu durumlar oluşur. Bazen de uzun bir süre döküntü olmadan da kaşıntı ile uyuz hastalığı meydana gelebilir.
Uyuz hastalığı tedavisi süresince tüm kullanılan çarşafların ve kıyafetlerin 60 derecede yıkanıp ütülenmesi çok önemlidir. Tedavi sonrasında dahi tekrarlanması mümkün olan uyuz hastalığının tedavisi ortalama 2 ila 6 hafta arasında tamamlanmaktadır.
Uyuz hastalığından korunmak için ellerimizi sıklıkla yıkamanın büyük bir önemi vardır. Hastalığın tedavi sürecinde tüm tekstil ürünleri yıkanmadan kullanılmamalıdır. Ayrıca uyuz hastalığı olan kişilerden uzak durulmalı, mümkünse hiç temasta bulunulmamalıdır.