İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Sertan Şahin, yaygın bir şekilde görülen kulak zarı yırtıkları ile ilgili bilgi verdi.
Duyu organı olan kulak; bünyesinde bulunan kulak zarının gelen sesleri titreşimle içerideki örs-üzengi-çekiç kemiklerine iletir ve sonrasında iletilen bu seslerin işitme siniri aracılığı ile beyine gönderilir. Bu sayede insan, dışarıdan gelen sesleri duyar. Sesin bu yolculuğu esnasında basamaklardan birinde sorun oluştuğunda, işitme kabiliyetinde azalma ya da kaybolma görülebilir.
Kulak zarı; ince ve jelatine benzeyen zar gibi bir yapıdır. Kulak zarı gergindir. En sık karşılaşılan sorun, kulak zarında ortaya çıkan bir yırtık sonrasında bu gergin yapının yok olması, böylece sesin içeriye iletiminin arzu edildiği gibi sağlanamamasıdır. Kulak zarında meydana gelen bu yırtık, dışarıdan alınan bir darbeye ya da kulağa sokulan cisimlere bağlı olabileceği gibi, tekrarlayan kulak iltihabı nedenleriyle de görülebilir.
Kulak zarında delik olan hastalar genellikle işitme azlığı ve tekrarlayan kulak akıntısı şikayetleri ile hekime başvurur. Kulak zarı da delik olduğunda mikroplar beyne ve iç kulağa yapılabilir. Bunun sonucunda menenjit ve beyin iltihabı gibi ciddi, ölümcül durumlar görülebilir. Bu kişiler, denize ve havuza giremez, ayrıca banyo yaparken bile kulaklarına su kaçabilir ve bu nedenle dikkatli olmak zorundadırlar. Kulak zarı delik olan kişinin kulağına su kaçtığında kulakta şiddetli, kötü kokulu ve sarı renkteki iltihabi akıntı görülür. Bu da yaşam kalitesini düşürür.
Kulak zarı yırtık olan bir kişide yaşı kaç olursa olsun, ameliyat olmasına mani olacak bir sağlık probleminin olmaması durumunda ameliyatla kulak zarındaki yırtık kapatılmalıdır.