Vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan ve savunan hücreler lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz olarak büyümesine lenfoma denir ve en sık görülen yerlerde lenf bezleridir.
Hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı direnci sağlayan binlerce lenf bezi bağışıklık sisteminin en önemli parçasıdır. Yaşadığımız hastalık tedavi edildiğinde lenf bezleri eski boyutlarına dönmektedir. Lenfoma yaşandığında ise bu hücreler anormal bir hal alıyorlar. Tedavisinin belirlenmesi için hangi tür lenfoma hastalığına yakalandığımızın teşhis edilmesi gerekir ki bilinen lenfoma rahatsızlıkları iki grupta incelenir.
Lenfoma hastalığın en belirgin belirtileri olarak aşırı kilo kaybı, nedensiz yüksek ateş, devamlı halsizlik ve yorgunluk, kaşıntı, karında meydana gelen şişkinlik olarak sayabiliriz. Ama bu belirtileri gösteren herkesin lenfoma hastalığına yakalandığı anlamına da gelmez. Ama bu belirtiler 2 hafta boyunca devam ettiği takdirde muhakkak uzman bir doktora görülmemiz gerekir.
Sebebi henüz bilinmemesine rağmen lenfoma kanserine erkekler daha fazla yakalanmaktadır.
Hastalığın tanısı için detaylı bir fizik muayenesi yapılarak kasık, dirsek, boyun, diz gerisi ve koltuk altında lenf nodu olup olmadığı tespit edilir. Ardından kan testleri ve akciğer filmi çekilerek başka bir problem olup olmadığı tespit edilir. Daha sonra da lenf bezinin mümkünse tamamı çıkarılarak biyopsi yapılmalı, şayet lenf bezinin tamamı alınamıyorsa alınan kısım patolog tarafından incelenmelidir.