Dünyada her yıl iki milyonun üzerinde kadın meme kanserine yakalanıyor. Hayat boyu her sekiz kadından birinde meme kanseri riski var. Dünyanın her yerinde meme kanseri görülme sıklığının arttığını ifade eden Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Sönmez, meme kanserinde erken tanının önemli olduğunu vurguladı. Sönmez, özellikle gelişmiş ülkelerdeki tarama programlarının artmasının yanı sıra erken tanı ile son 30 yılda meme kanserinden ölüm oranının yüzde 40 oranında azaldığını duyurdu,
Erken tanı konulduğu takdirde meme kanserinden kurtulma oranının neredeyse yüzde 95 seviyesine ulaştığını belirten Sönmez, bunun meme kanserinde tarama programlarının ve erken tanının önemini gösterdiğine işaret etti.
Meme kanseri sonucu yaşanan ölümlerin azaltılabilmesi için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Özlem Sönmez, kanser risklerinin, semptomların ve erken tanının fark edilebilmesi için davranış değişikliğinin oluşturulmasının hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün, hava kirliliğini tek başına kanserojen olarak kabul ettiğini hatırlatan Sönmez, alkolün, sigaranın ve obezitenin ise meme kanserinin diğer risk unsurları olduğunu bildirdi.
Sönmez, risk faktörlerinin ortadan kaldırılması durumunda kanserinin büyük oranda önlenebileceğini de söyledi.
Meme kanserlerinin yüzde 90’a yakınının çevresel etkiler nedeniyle ortaya çıktığını kaydeden Doç. Dr. Sönmez, “ünde iki-üç birim alkol tüketen kadınlarda meme kanseri gelişme riskinin, tüketmeyenlere oranla yirmi kat fazla olduğuna işaret etti.