Menenjit rahatsızlığı acil tıbbi müdahale gerektiren beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanması olarak tanımlanır.
Menenjit hastalığının ilk temel belirtileri ateş, baş ağrısı ve kusmadır. Tabi bu belirtiler başka hastalıklarda saptanabilir. Ama tedbir amaçlı bu belirtiler olduğunda muhakkak acil olarak bir sağlık kurumuna başvurmakta fayda vardır.
Menenjit geçirmenin en sık nedeni virüs olarak söylense de mantarlar, parazitler ve bakteriler de menenjit yaşamamıza neden olabilir. Menenjit rahatsızlığı 1 yaşının altında olan çocuklarda görülme oranı daha fazla olmakla beraber 60 yaş üzeri birçok kişide menenjit görülme sıklığı artmaktadır.
Yapılan karma aşılar menenjit hastalığına karşı koruyuculuk sağlamaktadır. Ailelerin hastalığın temek belirtilerini gördüğünde dikkate alarak sağlık kurumunda hemen tedavisine başlatması hastalığın bırakacağı kalıcı hasarları azaltır.
Menenjit hastalığın diğer temel belirtileri arasında 38 ve daha üzeri ateş, Işığa bakamamak, bilinç bulanıklığı, havale, ensede sertlik, şiddetli baş ağrısı, boyun tutulması, titreme, hızlı soluk alıp verme ve sersemlik sayılabiliriz
Menenjit rahatsızlığı tespit edilen kişilere test sonuçları sonrasında bakteriye karşı antibiyotik kullanımı başlarken bu tedavi yöntemi kişinin yaş ve risk faktörüne göre 7 ila 21 gün arasında değişebilir. Aşırı ateş yüzünden terlemeler ve kusma yüzünden kaybedilen sıvılar yerine serumlarla konulur. İleri safhada ciddi durumlarda beyindeki ödemi azaltmak için kortizon tedavisi yapılabilir.