Ramazan boyunca tutulan oruç nedeniyle rahatlayan midemiz birden yaşanacak bir yüklenme sonrası bizleri zor durumda bırakabilir. Bunu önlemek için neler yapmalıyız
Kahvaltıda kızartma ve hamur işlerinden uzak durmalıyız. Ramazan sonrası kızartma ve hamura yüklenmek ülser, gastrit yanmaları ve reflü’yü tetikleyebilir. Kahvaltıda mümkün olduğunca yoğurt, peynir, domates, tahıl ekmeği, salatalık ve haşlanmış yumurta tüketilmelidir.
Ramazan sonrası düzenli öğün saatlerine geçilmelidir ve bu mide sağlığımız için büyük önem taşır. Bunun için küçük porsiyonlar halinde üç öğün yemek yemeliyiz ve daha çok sebze ağırlıklı yemeklere ağırlık vermeliyiz.
Özellikle akşam yemeklerinde ağır yemekler tüketmek sakıncalıdır. Tüketilen ağır yemekler reflüyü tetikleyebilir. Ağır yemekler tüketildiğinde gece boyunca hazımsızlık, mide ağrısı ve besinlerin ağıza geri gelme hissine neden olabilir.
Ramazan ayında yaşanan su kaybını normale döndürmek için gün boyunca bolca su tüketmeliyiz. Bunun yanı sıra kola ve bunun gibi gazlı içecekler yerine soda , ayran gibi ürünlerin tüketilmesi mideyi rahatlatacaktır. Aşırı kahve ve çay tüketimi kalpte çarpıntıya neden olduğu gibi tansiyonumuzun da yükselmesine neden olabilir. Sabah kalktığımızda aç karnımıza sıcak çay ve nescafe gibi ürünleri tüketmemiz gerekir. Ramazan sonrası şerbetli tatlılar yerine daha çok sütlü tatlıları tercih etmeli, ama illa şerbetli tatlı tercih edeceksek o zaman yiyeceğimiz tatlı tadımlık olmalıdır. Bayram sonrası dışarıda fast-food tarzı beslenmekten uzak durmalıyız