Alzheimer hastalığından sonra günümüzde dünyada en sık rastlanan hastalık Parkinson hastalığıdır. Parkinson hastalığı sinir hücrelerinin hasara uğraması sonrasında sinir sistemi fonksiyonlarını kaybederek yürümede yavaşlama, elde titreme gibi belirtilerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Yapılan resmi açıklamalara göre ülkemizde yaklaşık 100 bin civarı insanın Parkinson hastası olduğu bilinmekte. Ülkemizde 60 yaş üzeri her 100 kişiden 1’inin Parkinson hastası olduğu tahmin edilirken bazı hastalarda Parkinson hastalığı 40’lı yaşlarda başlayabiliyor.
Parkinson hastalığının henüz bilinen tam tedavisi olmamakla birlikte bazı önlemler sayesinde hastalığı geciktirebilir ve tanı konulmuş hastaların hastalığının ilerlemesini yavaşlatabiliriz.
Düzenli egzersiz
Parkinson hastalığı sadece pençesine aldığı kişinin değil aynı zamanda hastanın yakınlarının da yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Kişilerin Parkinson hastalığına yakalanmamak için düzenli egzersiz yapmaları beyin üzerinde koruyucu bir etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Düzenli egzersiz yapan kişilerde Parkinson hastalığı daha az görülmektedir. Hastalık tanısı konulan kişilerin de düzenli olarak terapi egzersizleri ve ilaç tedavilerini birleştirmeleri halinde hastaların fiziksel olarak tamamen etkilenmesi daha uzun bir sürede meydana gelir.
Akdeniz diyeti
Parkinson hastalığı için Alzheimer hastalığı gibi diyet önemli bir yer teşkil ediliyor. Akdeniz diyeti tıpkı Alzheimer hastalığına olduğu gibi Parkinson hastalığından korunmanın en iyi yollarından birisidir.
Doğal besinler tüketme
Sadece Parkinson değil tüm hastalıklardan korunmanın en etkili yöntemi doğal olarak beslenmedir. Süt ve süt ürünlerinin aşırı tüketimi Parkinson hastalarına zarar verdiği bilimsel araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Tarım ilaçları içeren gıdalar da Parkinson hastalığına yakalanma riskini arttırdığı da bir gerçektir.