Sağlıklı bir gebeliğin süresi ortalama 40 haftada tamamlanırken bu süreçten önce dünyaya gelen çocuklar prematüre bebek olarak tanımlanır. Prematüre bebeklerin bakımları normal bebeklere oranla daha güç ve meşakkatlidir. Bu tarz bebeklerin bakımları hakkında püf noktaları Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar açıkladı.
ENFEKSİYONLARDAN KORUNMALIDIRLAR
Erken doğan çocuklarda sarılık ve anemi çok sık görülen bir hastalıktır. Prematüre olarak doğan bebeklerde bebekleri enfeksiyonlara karşı koruyan antikorlar yetersiz olduğundan bebekler bir çok hastalığa daha çabuk yakalanabiliyor. Prematüre bebeklerin doğumlarından evlerine geçiş sürecine kadar enfeksiyonlardan korumak için bebeğe her yaklaşımda dezenfeksiyon kurallarını muhakkak uygulamak gerekir.
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMELİ
34 haftanın altında doğan bebeklerin çene kasları yeterince güçlenmediği için bebeklerin yutkunma ve emme problemleri yaşamaktadır. Bu sorunu yaşayan bebekler doğumlarının ilk dönemlerinde damar yolu ile beslenirken çene kemiklerinin gelişmesini tamamlamasının ardından mutlaka anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Çünkü anne sütü özellikle prematüre bebekler için anne sütü önemli bir besin kaynağıdır. Annenin sütü yoksa muhakkak formül mamalar kullanılması gerekir.
EMZİKLE MMEYİ GELİŞTİRİN
Prematüre bebeklerin her 3 saatte bir beslenmesi gerektiği için bebeğin acıkma durumu iyice gözlenmeli, bebekler doktorların önerileri ile emzirilmeli ve biberonla beslenmesi için prematüre bebeklerin çene kaslarını kuvvetlendirmek ve yanak kaslarını geliştirmek için emzik kullanılabilir.
GÖZ MUAYENELERİ DÜZENLİ YAPILMALI
Prematüre bebeklerin doğumları sonrasında göz damarları gelişmedikleri için retina tabakasında bulunan damarlarda Prematüre Retinopatisi adı verilen bozukluk ortaya çıkabilir. Hastaneden çıktıktan 4 hafta sonra düzenli aralıklarla göz muayeneleri muhakkak yapılmalı, geç kalındığı takdirde körlük sorunu ile karşı karşıya kalınabilir.