Probiyotik ve prebiyotik dengesi doğru beslenmeyle sağlanabilir. Gıda Mühendisi Prof. Dr. Hacı Ali Güleç, özellikle kış aylarına girdiğimiz günlerde bu noktanın altını çiziyor, probiyotik ve prebiyotik dengesinin korunmasında etkili olacak bir yöntemi belirtiyor. Güleç, bir kase yoğurt yeniyorsa yanında bir tane elma mutlaka gün içerisinde tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Probiyotikler kefir ve yoğurt ürünlerinde bulunan canlı organizmalar, prebiyotikler ise bunları besleyen doğal takviyeler. Trakya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güleç, probiyotik ve prebiyotik dengesinin doğru beslenmeyle sağlanabileceğine, dikkat çekiyor. Güleç, yeşil sebze, kırmızı pancar, yer elması ve bamya ile vücuda yararlı olan probiyotik ve prebiyotiklerin alınabileceğini de vurguluyor.
Kilo kontrolü veya zayıflamak için diyetlerde bazen sadece yoğurt ürünleri tüketildiğini hazırlatan Güleç, o dönemlerde probiyotik mikroorganizmanın bağırsağa ağındığını ve onun orada öldürüldüğünü, dolayısıyla herhangi bir yararının görülmediğini bildiriyor. “Sadece probiyotik yeterli değildir” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Güleç, “Kilo vermek için doğru beslenin. Doğru beslenme ile hem kilo kontrolü hem de kilo vermemiz sağlanabilir. Bunda probiyotik ve prebiyotiklerin rolü büyüktür” şeklinde konuşuyor.
Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Kaya da yanlış bilginin hızlı bir şekilde yayıldığını dile getiriyor.
Doğru beslenme gibi doğru bilgi sahibi olmanın da önemli olduğunu söyleyen Kaya, “Özellikle beslenme konularında doğru bilgiyi hayatımıza uygulamak sağlıklı bir yaşam açısından önemlidir” ifadesini kullanıyor.