Günde 1 içilen sigarayı bağımlılık olarak kabul eden Dünya Sağlık Örgütü, yaptığı bir açıklamada sigara bağımlılarının Covid – 19’a karşı 14 kat daha fazla risk taşıdıklarını belirtirken sigara dumanına maruz kalanların da sağlık açısından olumsuz etkiler yaşadoğını açıkladı.
Sigara içenlerin ve dumanına maruz kalanlarının enfeksiyona ve ölüm riskine yakalandıklarına dikkat çekilirken sigarayı bırakmak ve kullanımını azaltmak için kitap okuma, film izleme ve ahşap boyama gibi hobilere yönelmeyi tavsiye ediliyor.
Yapılan araştırmalarda sigaradaki nikotinin insan beyninde nikotin reseptörlerini doyurmaya yeterli olduğunu ortaya koyarken sigarayı bıraktıktan sonra içilen ilk sigaranın bağımlıyı tetikleyebileceği belirtilirken günde 1 tane sigara içmenin ve hatta sigara dumanına maruz kalmanın sağlık açısından olumsuz etki yarattığını, kalp ve akciğer rahatsızlıkları yaşama ihtimalini arttırdığını gösterdiği açıklandı.
Özellikle pandemi döneminde insanlarda Covd-19’a karşı duyulan kaygı, korku ve stres ile başa çıkmada bağımlılık davranışlarının daha fazla eğilim gösterdiği belirtilirken aslında sosyal içicilik olarak adlandırılan günde bir veya birkaç sigara içilmesinin aslında bağımlılık olduğu açıklanırken pandemi döneminin aslında sigarayı bırakmak isteyenler için bir fırsat olduğu ifade edildi.
Pandemi döneminde sosyal ortamlardan uzak kalmak, sigara içilen ortamlarda bulunmamanın büyük bir avantaj olduğunu ifade eden uzmanlar sigara isteği ile başa çıkmak için kitap okumak, sesli kitap dinlemek, ilgi alanına göre film ve videolar izlemek, arkadaşlar ve aile üyeleri ile görüntülü konuşma yapmak, evde ailecek oynanabilecek oyunlara yönelmek, ahşap boyama, puzzle yapma, resim yapma vb. hobiler edinmeleri ve gerekirse bu konuda tıbbi destek almalarını önerdi.