Yapılan araştırmalar ve klinik deneyler sonrasında sigara kullanımının ortalama yaşam süresini 5-8 yıl kısalttığını belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Rekreasyon Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Engin Işık Abanoz, “Sigara içilmesi sonucu vücut metabolizmasında değişikliklere neden olduğu gibi fiziksel aktivitemizin düzeyi bozulur, egzersizlerden uzak kalınır ve bunun sonucunda en önemli etken de yaşam kalitemiz tamamen bozulur. Sigara içmeyen insanların içenlere oranla daha kaliteli bir yaşamları olduğunu destekleyen klinik deneylerde bunu göstermiştir” dedi.
Sigara içen bireylerde egzersiz kapasitesi etkilenir ve kalp ve akciğerlerin oksijen oranı yüksek kana gereksinimi daha da artar. Sigara kullanmak kişilerde nefes darlığına ve erken yorulmaya neden olurken sigara içmeyen insanların, sigara içilen ortamlarda pasif içici olmaları yüzünden onların da erken yoruldukları tespit edilmiştir diyen Abanoz “Sigarayı bırakma durumunda kişilerin çok kısa bir sürede egzersiz performansları ciddi oranda artar. Sigara içmediği takdirde kişilerin daha çok fiziksel aktivite yaptıkları belirlenmiştir. Sigara içiminden ne kadar çabuk vazgeçilirse kişilerin yaşam kaliteleri bir o kadar çabuk üst düzeye çıkar” dedi.
Sigaranın aynı zamanda kanseri tetiklediğine dikkati çeken Abanoz “Sigara sadece kanser değil bir çok hastalığı tetikler. En basit bir grip rahatsızlığını sigara kullanmayan birisi birkaç günde atlatabilirken sigara tüketen bireyin grip rahatsızlığını atlatması daha uzun sürer. Sigara ayrıca kişilerde ciddi solunum rahatsızlıklarına neden olduğu için yaşam kalitesini daha da çabuk düşürür. Sigara tüketimini bireylerin ne kadar erken bırakırsa kendileri için daha iyi olacağını” söyleyerek sözlerini tamamladı.