25 Eylül Dünya Akciğer Günü nedeniyle Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) yaptığı açıklamada, ülkemizde son yıllarda hızla artış gösteren pek çok hastalığın henüz ortaya çıkmadan önlenebileceğine dikkat çekti. Ayrıca hastanede tedavi görmesine rağmen hayatlarını kaybedenlerin %11’inin solunum sistemi hastalarından olduğunun da altını çizdi.
KOAH hastalığı tüm dünyada yaşanan ölümlerin arasında dördüncü sırada yer alırken ülkemizde yaklaşık 3 milyon KOAH hastası olduğu ve her yıl yaklaşık 40 bin kişinin KOAH hastalığı yüzünden hayatını kaybettiği belirlenmiştir.
Astım tüm yaş gruplarının karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır ve dünya genelinde 334 milyon civarında insanın astım hastası olduğu ülkemizde de yaklaşık 3 ila 4 milyon arasındaki vatandaşımızın astım hastası olduğu tahmin ediliyor.
Sigaraya bağımlı olarak akciğer kanseri tedavilerin gelişmesine rağmen en etkili kanser türü olarak bilinmektedir.
Solunum hastalığını hastalık ortaya çıkmadan önce önlemek gerekir. Solunum hastalıkları ile mücadele eden insanların bir çoğu bu hastalıklara çevresel faktörlerden dolayı yakalanmaktadır. En büyük etken hava kirliliği ve sigara olan solunum rahatsızlıkları konusunda kişilerin sigara kullanıyor ise sigarayı bırakmalı, bırakamıyorsa en azından sigarayı azaltmalıdır. Pasif olarak sigara dumanına maruz kalmamak için sigara içilen ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Sigara içilen bir ortamda bulunmak zaruretinde iseniz muhakkak bulunduğunuz ortamı belli aralıklarla sık sık havalandırın.
Hava kirliliği son zamanlarda bir çok insanı etkilemekte ve hava kirliliği yüzünden bir çok insan solunum rahatsızlıkları ile karşı karşıya gelmeye başladı. Solunum sıkıntısı çeken herkesin mümkün olduğunca yeşil alanlarda günlük aktiviteler yapması, tatillerini de oksijeni yüksek olan yerlerde geçirmesi gerekmektedir. Ülkemizde yaygın olan sıcak tatil beldelerinde yapılan tatiller solunum rahatsızlığı yaşayan insanlar için hastalıklarını daha da tetikler.