Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz son yıllarda temizlik bağımlığının hızla arttığına işaret ederek değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Gül Eryılmaz “Günümüzde sadece temizlik değil aslında birçok konuda bağımlılık rahatsızlığı artmaktadır. Ama bunların içerisinde en önemlisi temizlik bağımlılığıdır. Alkol ve sigara bağımlılığından bir farkı olmayan bu bağımlılık yüzünden bireyler temizlik yapmadan duramaz. Temizlik yapmadığı anlarda mutsuz olurlar. Bunu gittikleri yerlerde de yapmaya kalkarlar.
Temizlik bağımlığında belli bir zaman sonra bağımlılık döngüsü başlar. Temizlik yapmak için kendince bahaneler üretir. Temizler, bitirir ama bu kez de başka bir bahane ile tekrar temizliğe başlar.
Temizlik bağımlığı genellikle genç yaşlarda ortaya çıkar. Son dönemlerde yapılan araştırmalarda temizlik bağımlığı ergenlik dönemlerinde daha sık başladığı belirlenmiştir. Psikiyatrik hastalar açısından önemli bir grubu temizlik bağımlıları oluşturur.
Temizlik bağımlılığı kişinin hayatını olumsuz şekilde etkiler. Genelde bu bağımlılık yakın birisini kaybettiğimizde, cinsel travma yaşandığında ortaya çıkar. Önce yavaş bir şekilde başlayan temizlik yapma kısa sürede kişiyi etkisi altına alarak temizlik için harcadığı zamanı arttırmaya ve hatta bu yüzden evden çıkmamaya kadar gidebiliyor.
Temizlik bağımlılığı bir aile hastalığıdır. Zira bir aileden bir kişi bu rahatsızlığa yakalanmışsa artık bu rahatsızlık sadece kendisini değil aynı zamanda ailesini ve yakın çevresini de ilgilendiren bir rahatsızlık haline gelir.