Doğum öncesinde bebekler, kendileri için en hijyenik ortam olarak nitelendirilen anne karnındadır. Zayıf bir immün sistemle doğan bebekler, kendisine yararlı ya da zararlı çok sayıda canlının yer aldığı dünyaya gözlerini açarlar. Doğumdan sonra bebeğe başta hijyenik ortam olmak üzere en uygun ortam koşulları sağlanmalı, aşıları dahil gerekli sağlık bakımlarının temin edilmesinde en önemli görev ebeveynlerine düşmektedir.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, bebeklerin yeni doğan döneminden itibaren en fazla anne ve babasıyla etkileşim içine girdiğini bildirdi. Atıcı, bebeklerin sağlıklı gelişimleri ile ilgili olarak anne ve babanın hem kendi hem de bebeklerinin sağlıklarıyla ilgili temel hijyen kurallarını bilmeleri ve bunları uygulamaları şarttır.
Sağlıklı bir ortam oluşturulması için dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri, hijyenik ortamla steril ortamın birbirine karıştırılmamasıdır. Herhangi bir mikroorganizmanın yer almadığı ortam anlamınına gelen steril ortam, bebek sağlığı için yararlı değildir.
Hijyen açısından en önemli kaide el hijyenidir. Çocuklarla en fazla temas kuran ebeveynler ve çocuğa bakım veren diğer kişilerin yanı sıra çocukla temas kuran herkesin, ellerini sık sık yıkamaları zorunludur. El yıkamanın haricinde tırnakların da zamanında kesilmesine dikkat edilmelidir.
Emziren annelerin göğüs ve vücut hijyeni için günlük duş almaları gereklidir. Kullanılması durumunda göğüs pedleriin sık değiştirilmesi, göğüs kalkanlarının kullanım şartları doğrultusunda uygun yöntemlerle ve sık aralıklarla temizlenmelidir.
Bebeklerin banyosuna da dikkat edilmelidir. Özellikle göbek bağı düşene kadar bebeğe banyo yaptırılması tavsiye edilmez. Bu sürede, bebeğin vücudu temiz bir bez ve ılık su kullanılarak temizlenebilir.