Sokaklarda gün boyu sürekli oyunlar oynayan çocuklarımızda kalp hastalıkları görülebiliyor. Aslında bir çok çocuk doğuştan meydana gelen kalp hastalıklarına yakalanma riski ile karşı karşıya kalabilir. Çocuklarımızın kalp taramaları yapılmalı, özellikle ideal kiloları konusunda özen gösterilmeli ve dışarıda yakalanabilecekleri enfeksiyonlardan korunmalıdırlar.
Kalp hastalıkları bir çok çocuğumuza doğuştan gelmektedir. Çocukların kilo almamaları, halsizlik, nefes darlığı, morarma, çarpıntı, terleme, göğüs ağrıları ve bayılma durumları görüldüğünde muhakkak bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Uzman kontrolleri sayesinde kalpte küçük delikler ve hafif darlıklar görünürde hiçbir belirti vermeyebilir ama yapılan kontroller sayesinde ortaya çıkabilir.
Yaşanan enfeksiyonlar sayesinde bazı kalp rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Çocuğunuzda yüksek ateş, şişlikler ve eklem ağrıları varsa çocuğunuzun kalp hastalığı riskini taşıyor olma ihtimalleri vardır.
Kalp rahatsızlığında çocukların en çok sık yakalanma sebebi obezite olmakla beraber ailede kalp hastalığı öyküsü varsa, çocukların kalp rahatsızlığına yakalanıp yakalanmadığını öğrenmek için devamlı takip yapılmalıdır. Bunun için de çocuklarımıza ayrıntılı olarak EKG, efor testi, ekokardiyografi taramaları yapılmalı ve gerektiği takdirde de ileri derece testler yapılması önerilir.
Kalp rahatsızlığı ihtimali bulunan veya bu rahatsızlığın teşhis edildiği çocuklarda spora erken başlanmalıdır. Çocukların gelişimini etkilememesi için çocukların koşma, yüzme, tırmanma, vücut hareketleri dans ve folklor gibi etkinlikler önerilir. Ama öncelikle çocuklarımızı profesyonel olarak spora başlamaları durumunda ciddi bir fiziki muayeneden ve eko, ekg ve efor testi yaptırarak kalp sağlıklarının spora uygun olup olmadığını öğrenmemiz gerekir.