Hemoroit rahatsızlığı anüsün çıkışında oluşan damar genişlemeleri olarak tanımlanır. Hemoroit hastalığı daha çok kış aylarında görülen bir rahatsızlık olmakla beraber mevsim geçişlerinde de bağırsak hareketlerinin değişimi sonucu hemoroit rahatsızlığı şikayetleri artabiliyor.
Ülkemizde her 4 kişiden 1 kişinin hemoroit rahatsızlığı görülmektedir. Hemoroit rahatsızlığı kişilerin günlük yaşantılarını ciddi olarak etkileyen bir rahatsızlıktır.
Hemoroit rahatsızlığı belirti göstermeden başlar ve daha sonrasında kaşıntı ve belli aralıklarla kanamalarla seyrederken damarların genişlemesi sonucu ödemler meydana gelir ve bu ödemler kan pıhtısında oluştuğunda şiddetli ağrılara neden olur. Hemoroit rahatsızlığı yaşayan kişi dışkılama yapmak istemez ve kabızlığa neden olduğu için ağrılar daha da artar.
Hemoroit rahatsızlığı iç ve dış olarak ikiye ayrılırken dış hemoroit rahatsızlığında anüs etrafında ağrı, şişlik ve kaşıntı yaşanırken oturmakta zorlanma çok sık görülürken iç hemoroit rahatsızlığında da belirtiler dış hemoroit rahatsızlığına göre daha az ağrılar yaşanır.
Hemoroit rahatsızlığı hareketsizlikten meydana geldiği gibi aynı zamanda devamlı bisiklete binmek, ata binmek gibi sporlarda hemoroit rahatsızlığına neden olabilirken kronik kabızlığı olan kişilerin özellikle kolonoskopi yöntemi ile kendilerini kontrol etmeleri önerilir.
Hemoroit rahatsızlığı geçiren bir çok kişi muayene olmaktan utandığı için bu hastalığın teşhisi geç oluyor ve tedavisi de ister istemez çok uzuyor. Hastalıktan korunmak için bol sıvı tüketmeli, lifli gıdalara ağırlık verirken makarna, pilav, kırmızı et tüketimi de bir o kadar azaltılmalıdır. Günlük yapılan spor aktiviteleri de hem sizi hemoroitten korur, şayet hemoroit rahatsızlığınız varsa ağrılarınızı hafifletebilir