Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Erdoğan son dönemde ülkemizde büyük bir artış gösteren kadına şiddet konusunda açıklamalarda bulundu. Dr. Barış Erdoğan “ 20.yüzyılın son dönemine kadar toplumuzda ekonomik erkeğin elinde iken artık denge kurulmaya başlandı ve ekonomik dengeler neredeyse yarı yarıya oldu. Daha önceki yüzyıllarda kadınların eğitimi engelleniyor ve adeta toplum içinde ikinci sınıf insan konumunda bir hayat sürüyorlardı” dedi.
Açıklamalarına devam eden Erdoğan “ Aradan geçen zaman içinde artan eğitim imkanları ile kadın erkek arasındaki eğitim farkı kapanırken bu durumu erkekler kabullenemediler. Ardından kadınların iş hayatına atılmaları sonrasında erkekler durumu içlerine sindiremedi. Önce erkeklerin kadınların ekonomik olarak durumu eşitlenmesinin gösterdikleri tepkilere savaş açtı. Kadınlarda erkeklerin bu savaşına aynı şekilde karşılık verdi ve kendisini ekonomik birey olarak da kabul ettirdi.”
Boşanma kelimesi sadece erkeğe mahsus bir kelime ve düşünce iken, kadının ekonomik olarak kendi ayaklarının üzerine basması sonucu artık boşanma kelimesi kadının da düşünebildiği ve uygulamaya koyduğu bir kavram olunca erkeklerin belli kesiminde bir erkeklik krizi oluştu. Erkeklik krizi oluşunca da kendi ayakları üstüne basan bir kadına ve kendi fikirlerini savunma yapmasını kabullenemeyen erkekler bu sefer de kendilerinin kadınlar üzerindeki egemenliğini ispatlamak adına şiddete başvurmaya başladı.
“Kadının eşitliğe inanması ve bu konuda mücadele etmesi bir çok erkeği ciddi anlamda rahatsız edince aile içinde şiddet daha yaygınlaştı. Kadına şiddet yalnızca aile içinde değil aynı zamanda ikili ilişkiler içinde de yaşanmaya ve bu şiddete kıskançlık krizi denilmesine rağmen, aslında bu kıskançlık krizi değil erkeklik krizinden başka bir şey değildi” diyerek sözlerini tamamladı.