Çoğu insan özelikle kış aylarında su içmeyi unutuyor veya su yerine sıcak içecekleri içmeyi tercih ediyor. Genel olarak kışın vücudun daha az suya ihtiyacı olduğu düşünülüyor. Oysa yaz kış fark etmeksizin vücudumuzun suya ihtiyacı var. Hiçbir içecek suyun yerini tutmuyor. Sabri Ülker Vakfı, su tüketimini arttırmaya yönelik öneriler paylaşıyor.
Su, vücudun tüm fonksiyonları için gerekli olan bir sıvı. Vücudumuzun yüzde 60’ının su olduğu düşünülürse, yeterli miktarda su içilmediğinde, öncelikle konsantrasyonda bozulma, yorgunluk, halsizlik, enerji düşüklüğü gibi sorunlar meydana gelirken, ilerlediğinde ise karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulmalar görülüyor. Bu da uzun vadede ciddi hastalıklara neden olabiliyor.
Yetişkin sağlıklı, fiziksel aktivitesi düşük bir bireyin günlük su ihtiyacı 6 ile 8 su bardağı 2 ile 2,5 litre. İklim koşulları, ortam sıcaklığı, fiziksel aktivite düzeyi ve vücuttan atılan su miktarına bağlı olarak da her bireyin farklı su ihtiyacı bulunuyor. Yeterli miktarda su tüketmediğini düşünenlerin, susama hissini beklemeden gün içinde su tüketmeye özen göstermesi gerekiyor. Çay ve kahve suyun yerini tutmuyor. Kafein içeren içeceklerin aşırı tüketimi de vücuttan su atımına yol açıyor. Bu nedenle çay ve kahve tüketimi ılımlı düzeyde tutulmalı, aynı oranda su tüketilmelidir.
Su tüketmeyi sevmiyor ya da gün içinde su tüketmeyi unutanlara, suya limon, tarçın, nane yaprağı, elma gibi taze meyve ve sebzeleri eklemesi ve böylece su içmeyi daha keyifli hale getirmesi öneriliyor. Bunun yanı sıra suyun görülebilecek bir yere, masada bulundurmanın su tüketimini hatırlamaya yardımcı olacağı, ayrıca cep telefonuna su içmeyi hatırlatan uygulamaların indirilebileceği, böylece günlük su tüketiminin değerlendirilebileceği ifade ediliyor.