Prof. Dr. Şükrü Karataş, kurban bayramında kesilen koyun, inek, keçi, sığır gibi hayvanlardan insanlara normal koşullarda bulaştığına dair bilimsel bir veri olmadığını ve kesilen kurban etlerini çiğ olarak tüketilmemek koşuluyla hijyen koşullarına uyulduğu sürece COVID 19 un etten bulaşması söz konusu olmadığını belirtti. Kurban kesimlerinde bazı kesim alanlarının hijyenik olmaması ve acemi kasaplarca kesilen etler başka sakıncalar doğurabileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Şükrü Karataş “kesilen kurban etlerinin hijyenik koşullarda paketlenmeli ve saklanmalıdır. Bilindiği üzere Covid-19 virüsü ancak 900 derece ve üstündeki sıcaklıklarda ölmektedir. Bu yüzden bu etlerin çok iyi pişirilmesi ve özellikle çiğ olarak tüketilmemesi önemlidir. Yapılan tüm araştırmalarda Covid-19 virüsünün insandan insana bulaştığı ve en büyük risklerden birisinin de gıda ile temasta olan insanlardan hastalığın bulaşmasıdır. Kurban kesiminde hijyen koşullarını sağlaması ve işinin ehli olması bulaş riskini minimuma indirecektir” ifadelerini kullandı.
Ülkemizde pandeminin yaşandığı bu dönemde koronavirüsün SARS’tan 20 kat daha bulaşıcı olduğu unutulmamalı ve daha farklı önlemler almayı gerektirmektedir diyen Prof. Dr. Karataş ilk olarak kurban satışları ardından kesimi ve sonrasında dağıtılması hususlarında ilgili merciler gerekli önlemleri sağlamak zorundadır. Kurban kesim alanlarında sosyal mesafe kurallarına uyulduğu gibi burada gerekli önlemler alınmalı. Dağıtım sonrasında bu etlerin tam olarak pişirilmemesi ve çiğ olarak tüketilmesi ciddi sorunlara yol açacaktır. Bu yüzden muhakkak hijyen kurallarına dikkat edilmelidir diyerek sözlerini tamamladı.